Приятелите на животните разлепиха из града листовки с надпис “WANTED”

1000 евро награда за главата на стрелец по котката Мая

Румен Михайлов, „Монитор“, Италия - четвъртък, 30-03-2017 - 14:30

Хиляда евро награда ще получи онзи жител или гост на италианския град Мантова, който предаде на местната Лига на приятелите на животните стрелеца по шестгодишната котка Мая. В момента тя е хоспитализирана в градската ветеринарна клиника с опасност за живота, тъй като петмилиметров куршум е пробил дебелото й черво и единия бъбрек. Анималистите желаят да докопат атентатора на беззащитната домашна любимка не за да го линчуват, а за да го дадат на съд за проявена изключителна жестокост към живо същество. Освен наградата за човека, откликнал успешно на призива им „Wanted!“/Издирва се!/ от разлепените листовки, приятелите на животните в града са готови да платят и съдебните разходи на призованите като свидетели собственици на писаната.

Драмата с Мая се завихря миналия четвъртък привечер, когато стопанката й я пуска на нейната обичайна разходка край дома. Обикновено котката излизала на улицата, където както съседите, така и минувачи й се радвали, тя пък била изключително гальовна с всички и най-вече с малчуганите. Прибирала се винаги към 19 часа, но в четвъртък това не станало и след като синът на жената се върнал от работа, двамата тръгнали да я търсят. Не им трябвало много време, за да намерят изчезналата писана, тъй като веднага след като излезли от входната врата, я видели да се тътри едва едва към тях. После открили на телцето й малка рана, но помислили, че я е одрал някой зъл квартален котарак и я внесли вкъщи. Вечерта обаче Мая вдигнала много висока температура и нейните собственици я закарали веднага във ветеринарната бърза помощ. Дежурният доктор я прегледал, не установил нещо съществено, дали й лекарства за смъкване на температурата, като за всеки случай я пратил на рентген. И при прочета на направената снимка било установено, че в телцето на Мая има петмилиметров куршум, изстрелян вероятно от въздушна пушка. Той бил изваден чрез сложна хирургическа операция в понеделник сутринта, а от тогава писаната е на системи и все още се намира между живота и смъртта.

„Осъждаме поредният груб жест на посегателство в нашия град върху беззащитно животно и ще дадем 1000 евро на този, който само ни посочи къде живее злосторникът!“ – заяви пред медиите водачката на природозащитниците в Мантова Фрида Мори.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.