Хеликоптер "Кугър" дири Тодор в Стара планина

Ели Крумова - петък, 16-12-2016 - 13:01

Спасителите разшириха периметъра на търсене

При много тежки метеорологични условия хеликоптер „Кугър“ от 24-та авиобаза Крумово е излетял днес в 13 часа, за да се включи в спасителната акция в района на Стара планина, където вече четвърти ден се издирва изчезнал 40-годишен мъж, съобщиха от ВВС. 

С около 2 часа в петък бе разширен периметърът във всички посоки в търсенето на Тодор Владимиров от Русе, който от 12 декември е в неизвестност при самостоятелен поход в Стара планина над Карлово. Отправната точка за спасителите е хижа „Васил Левски”, към която туристът е заявил на свой приятел при последния телефонен разговор от 12 декември, че се отправя от бивака си на открито под връх Жълтец. Това съобши шефът на отряда планински спасители от Карлово Христо Стаматов. Той уточни, че около 30 обучени спасители от Карлово, Пловдив, Троян и Ловеч издирват пети ден 40-годишния мъж.

Хората горе в планината са разпределени на групи и въпреки изключително лошите метеорологични условия – силен вятър, който заличава всички следи и навява големи преспи по постоянната 15-20-сантиметрова снежна покривка, снеговалеж и мъгла, спасителите не се отказват.

„Издирва се от тъмно до тъмно. Условията горе в планината са много лоши, но колегите не се отказват. Не е намерен все още. Има достатъчно хора горе. Освен планинските спасители там заминаха и служители на Национален парк „Централен Балкан”, както и доброволци. В по-труднодостъпните и високите места се движим ние, спасителите, а по-слабо подготвените са в по-ниските части. Увеличава се районът, като всяко място се претърсва по два-три пъти на ден”, каза Христо Стаматов. Той уточни, че доброволците са местни хора от Карлово, които добре познават планината.

„Отделно днес (б.р. петък) нагоре са тръгнали хора от Русе, които ще достигнат до хижа „Васил Левски” и оттам ще се включат в издирването на туриста”, обясни Стаматов. По думите му именно лошото време горе в Балкана е пречка в акцията да се включи военен хеликоптер. Силният вятър не позволява да се използва и немската овчарка Вихрен, който е обучен за планинско спасяване.

„Надяваме се, че някъде се е приютил, че дори да е контузен, има екипировка и храна. Лошото е, че няма никаква следа. Снегът ги заличава, вятърът ги отвява. Един здрав човек като него, дори натоварен с екипировка за бивакуване на открито, на ден може да мине 20 километра. Това е било в първия ден. От местността, от която той е дал знак, че тръгва, претърсваме по 20 км в диаметър. Това е много нещо, много голям район във всички посоки”, каза още Стаматов.

 
 
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.