Заради атаките му срещу бранша тютюнджиите призоваха Радан Кънев да си стегне багажа от парламента и да отиде да бере тютюн, за да види как се вади хлябът.
ГЕОРГИ ХРИСТОВ
Производители питат бесни на протести в страната:

Радане, на кого да продадем тютюна?

Агенция Монитор - сряда, 23-03-2016 - 18:01

Браншът в ужас – суровината мухлясва, надяват се „Булгартабак“ да я купи

„На всички ни писна от опитите на кръга около Радан Кънев да дестабилизира сектора на тютюнопроизводителите. Да си стяга багажа от парламента и да идва да бере тютюн - да види как се вади хлябът.“ Това заяви на тютюнджийските протести в Свиленград заместник-председателят на Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България Живко Желев. Бесни производители пък разпънаха плакати с въпрос към лидера на ДСБ: „Радане, на кого да си продадем тютюна?“

Тютюнопроизводители масово излязоха на предварително насрочените протести от всички организации в бранша. Те се проведоха в три ключови за тютюнджиите места в страната – Свиленград, Дулово и сатовчанското село Вълкосел. Причината – преди седмица от „Булгартабак“ обявиха, че заради негативната кампания, водена срещу компанията от кръговете около енергийния олигарх Иво Прокопиев и медиите му, са принудени да преустановят износа за Близкия изток, в резултат на което ще трябва да бъдат закрити 400 работни места в „София БТ“ и няма да бъде изкупуван 80% от отглеждания у нас ориенталски тютюн. Според производителите опитите за съсипване на „Булгартабак“ и на целия бранш се водят от политически, икономически и удобни медийни кръгове.

Изкупуването на тютюна и особено на недоговорираната предварително част от него е най-големият проблем на тютюнджиите. „Само „Булгартабак” купува на едро и недоговорени количества и така дава поминък на хората“, заяви Живко Желев. Над 300 т суровина в момента залежава и мухлясва, половината е в Гоцеделческо. “Това е изключително рядко като ситуация – до края на март да не е изкупен тютюнът. Хората са паникьосани. Нямат пари да си заложат разсада за следващата кампания», обясни Арбен Мименов, председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюн. Той поясни, че проблемът е с две фирми, които имат договори, а не ги изпълняват. Затова настояваме «Булгартабак» да остане на пазара като единствения сигурен купувач на тютюните ни. Досега през годините те никога не са ни лъгали и изоставяли», каза още Мименов. И предупреди, че ако тези фирми не си изпълнят задълженията, ще се стигне до блокиране на международния път за Гърция Гоце Делчев – ГКПП Илинден, както и на пътя Сатовча-Доспат-Девин.

В Дулово протестът започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите на терористичните атаки в Брюксел. „Не сме лобисти на „Булгартабак“, но настояваме да спре политическото говорене против компанията и тя да продължи да работи на българския пазар. Ако компанията реши да намали изкупуването на българската тютюнева суровина, това ще е бич за тютюнопроизводството в България и удар срещу поминъка на много български граждани от региони, в които няма друго препитание“, каза председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България НАТ-2010 Цветан Филев.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.