Трансплантираха стволови клетки на 6-годишно дете

Добромир Радушев - понеделник, 13-03-2017 - 17:09

Екип от варненски медицински специалисти, съвместно с проф. Игор Резник от Центъра по трансплантации в болница Хадаса в Йерусалим извърши първата извънстолична трансплантация на хематопоетични стволови клетки надете от Клиниката по детска хематология и онкология в УМБАЛ „Света Марина” - Варна.

През последните години трансплантацията на костен мозък и периферни стволови клетки се използва като рутинен метод за лечение на редица хематологични и онкохематологични заболявания при възрастни и деца, а при солидни детски тумори се употребява все по-широко като неконвенционален терапевтичен избор. Подобно и при възрастни, трансплантациите на стволови клетки при деца са два вида - автоложни и алогенни.

В първия случай стволовите клетки се получават от самия пациент, а във втория – от костния мозък или кръвта на здрав фамилен или нефамилен донор. Изборът на трансплантационен режим зависи от възрастта на детето и вида на основното заболяване, обясниха участниците в операцията. Първата трансплантация в Клиниката по детска хематология и онкология на УМБАЛ „Света Марина” във Варна е автоложна и е проведена при 6-годишно момиченце с невробластом (злокачествен коремeн тумор). Детето вече е изписано от болницата в стабилно състояние.

Досега стволовоклетъчната трансплантация на български педиатрични пациенти се осъществяваше само в едно столично медицинско заведение и често се налагаше пренасочване към чуждестранни онкологични центрове. С разкриването на детския трансплантационен център в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна този терапевтичен подход се превръща в реална и рутинна практика за хематологично и онкологично болните деца в България, нуждаещи се от тази високоспециализирана и скъпа процедура, коментираха още от болницата.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.