Бойко Борисов лично се срещна с членове на ГЕРБ в Пловдив и областта, за да обсъди проблемите на партията и да отговори на въпросите им.

Борисов: 4 инвеститора напират да строят „Белене” (ОБНОВЕНА)

Ели Крумова - неделя, 05-02-2017 - 15:31

Четири чуждестранни фирми, сред които най-големите китайски, до момента са заявили намерения да инвестират в АЕЦ „Белене”. Проектът може да се реализира само като частен с условията да няма задължително изкупуване на тока и да не е нужна държавна гаранция за фирмата инвеститор. Това заяви в отговор на въпрос на член на ГЕРБ в Пловдив лидерът на партията Бойко Борисов. Той пристигна под тепетата, за да стегне редици си, като предупреди местните партийни лидери, че ще ги държи лично отговорни за раздорите помежду им при евентуална изборна загуба.

Борисов не пропусна да отбележи, че правителството му е дало повече пари на армията и полицията, но и че най-важно за страната било образованието. „Аз не мога да си поставя грандиозните цели на другарката Нинова да задължа народа да се множи до 8 милиона. Все пак това е доброволен акт на гражданите”, каза Борисов, а думите му предизвикаха смях в залата, където се събра партийния актив. Той уточни, че през следващото си управление ще заложи двойно увеличение на учителските заплати. За увеличаване на прираста на населението от ГЕРБ щели да подкрепят тридетния модел. т.е. във всяко семейство да има по три деца, които обаче да бъдат образовани. „Трябва да сме по-умни, по-образовани, квалифицирани и конкурентноспособни”, заяви Борисов.

Партийната субсидия трябва да бъде намалена от 11 лева на около 5-6 лева или дори 4 лева, съгласи се лидерът на ГЕРБ с друг партиен активист от залата.

По думите му цифрите доказват постиженията в рамките на управленския мандат на кабинета „Борисов“ 2. В нашия мандат БВП ще мине 120 млрд. лв. Първия ни мандат беше 83 млрд. Цифрите безпощадно подкрепят политиката на ГЕРБ. Най-добрият мерител е парата, само за януари сме им оставили 1.7 милиарда излишък. Като събориха КТБ ние успяхме да изплатим парите на хората. Ако тези 2 милиарда не ги бяхме плащали за американски и руски централни... Ето ви 2.5, милиарда за учителите. Не е обещание. Чухме от БСП на конгреса само обещания, но те стъпват само на нашата събираемост. Представям си като почнат да ги събират, коментира експремиерът.

Един от най-големите упреци към мен и към партията бе, че сме много толерантни, обяви пък Борисов във връзка с взаимоотношенията на партията с коалиционните й партньори във властта, която бе поета преди броени дни от служебния кабинет след подадената от него оставка. И Добави: „Бях убеден и съм убеден, че 2017 година щяхме са стигнем 6 млрд. повече приходи. Щяхме да покажем, че не сме като тия дето се бият непрекъснато, че ще успеем като нация да се сплотим с всичките си по-големи съседи. Затова проявявахме тази толерантност.“.

Той продължи с критиките си към БСП. Ако имаше паралелна държава, тя беше точно при БСП, когато митниците нямаха шефове. Как ние събрахме над 4 милиарда, каза бившият министър-председател. И обясни колко зле е била държавата преди да дойде ГЕРБ на власт. Извън мандата на ГЕРБ, всяка година се доплащат милиони на НЗОК, защото се харчи неразумно или се източва. В нашите две години не се доплаща, но веднага почнаха смени там, защото хората са неудобни. Като минах сега по АМ "Тракия"-гледам от всяка страна заводи, все едно си в градска среда. Мечтата ми е и по АМ "Хемус" да стане така и тогава вече можем да дадем път да дойде новата вълна, отбеляза Борисов.

Ние никога не сме казвали 300 лева пенсия, каза също така лидерът на ГЕРБ в отговор на въпроса кога ще бъдат увеличени доходите на най-възрастните. И допълни: „Държавата дотира отвсякъде пенсиите. Много ми се иска да се увеличат доходите, но трябва икономиката да заработи по-добре. Безработицата ни е 7%. На второ място сме в Европа по ръст на икономиката. 1990 година БСП ликвидира пенсионните фондове и не останаха пари в стълбовете. И сега близо 6 млрд. от бюджета отиват да допълнят осигурителните вноски. С всеки излишък през тези две години, пращахме допълнително на тези с най-ниските пенсии. Ако не бяхме платили на БСП милионите за "Белене", тогава щеше да е друго! Ама трябваше да оправим и големия шлем, да разплатим и американските централи.".

 
 
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.