Нов дизайн повишава ефективността на соларните централи

Агенция Монитор - четвъртък, 26-10-2017 - 14:38

Централите концентриращи слънчева енергия (CSP) може да са важна част глобалната стратегия за възобновяема енергия, но развитието често е насочено към увеличаване капацитета и размера на съоръженията. Нов дизайн от Националните лаборатории Сандиа (Sandia National Laboratories) подобрява ефективността на по-малките централи, посредством нов приемник, който може да абсорбира повече слънчева светлина.

При фотоволтаичните електроцентрали панелите поглъщат слънчевата светлина и директно я преобразуват в електричество, докато CSP централите използват голям брой огледала, наречени хелиостати, които отразяват слънчевата светлина върху приемници. Фокусираната светлина загрява течност в приемните панели, произвеждайки пара, която след това задвижва турбина създаваща електроенергия.
Обикновено тези приемници се състоят от тръби подредени в плоски панели или цилиндри, но тези дизайни не улавят 100 процента от светлината. За тази цел екипът на Sandia усъвършенства дизайна на приемника, като вместо плосък, новият дизайн на панелите има специфична форма, улавяща повече от постъпващата слънчева светлина.

„Когато светлината е отразена от равна повърхност, тя изчезва”, казва Клиф Хо, машинен инженер в Sandia. „При приемник плосък дизайн, пет или повече процента от отразената концентрирана слънчева светлина се губи, така че ние конфигурирахме панелите с тръби в радиален модел, който улавя светлината от различни ъгли, искахме светлината да се отразява към вътрешността на приемника и се абсорбира, подобно на стените на звукоизолирана стая.
Инженерите казват, че новият дизайн прави приемниците с до 20% по-ефективни при поглъщането на слънчева светлина във сравнение със настоящите системи. Новите приемници може да бъдат 3D отпечатани от  никелова сплав наречена Inconel 718, което прави производството им сравнително бързо и евтино.

Екипът е изпробвал приемниците с въздух, въглероден диоксид и хелий, които преминавайки през тръбите захранват турбината, но дългосрочната цел е да се използва  суперкритичен въглероден диоксид (sCO2), което е гореща полутечна форма на газа, под високо налягане.
Комбинирането на суперкритичен въглероден двуокис с новия дизайн на приемника би направило малките CSP централи, с капацитет от 1 до 10 MW по-достъпни и ефективни. Тези съоръжения с по-малък мащаб могат да бъдат използвани за захранване на отделни райони.
Новите приемници са разработени по проект между Института за изследване на слънчевата енергия за Индия и лабораториите SERIIUS в Съединените щати.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.