Разпръскват 120 хил. примамки срещу бяс по дивите животни

Северина Иванова - неделя, 08-10-2017 - 13:47

120 000 примамки ще бъдат разпръснати на територията на Кюстендилска област срещу бяс по дивите животни, обявиха от отдел „Здравеопазване на животните” към Областна дирекция по безопасност на храните. „Предвидили сме да бъдат разпръснати орални примамки в горските територии, като по този начин ще бъде извършена и ваксинацията на дивите животни. Съгласно програмата ще бъдат взимани и по 4 броя проби на определена площ, като планът за Кюстендилска област обхваща около 123 проби активен надзор. Доказване на ефективността на ваксинацията е именно, чрез този мониторинг”, коментираха експертите. По техни думи взимането на пробите ще става с помощта на държавните горски стопанства и ловците в региона.
Ветеринарните лекари препоръчват хората да не пипат ваксиналните примамки с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на външната обвивка, ваксината може да бъде опасна за тяхното здраве. При контакт с ваксиналните примамки е добре да се извърши консултация с лекар.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.