Лисици нападнаха Съединение

Ели Крумова - неделя, 29-01-2017 - 17:00

На нощ отнасяли по 200 кокошки, заселвали се в необитаеми къщи

Пълчища лисици нападали стопанства с кокошки в Съединение. Хората от градчето са пропищели от масовите набези, които в последните дни зачестили много. Ловците обаче са с вързани ръце, защото не могат да отстрелват хищниците в населено място. Това съобщи шефът на ловната дружина в градчето Гено Чобанов.

„Отдавна имаме сигнали за това, че лисици нападат къщите в Съединение, но напоследък те зачестиха. Масови са. На нощ отмъкват по 100-200 кокошки”, каза Чобанов за Агенция Монитор. По думите му лисици са влизали не във всяка втора къща, а буквално във всеки дом, в който местните хора отглеждат пилета и кокошки. Те нападали домовете и стопанствата на жителите на Съединение само нощем. Според местните хора обаче много от лисиците се заселвали в изоставени къщи и постройки не само в Съединение, а и в околните села. Там си устройвали бърлоги и се размножавали бързо. Причината да влязат в населеното място е липсата на храна по полето. Според Гено Чобанов в последните месеци в полето много са се развъдили чакалите, които са изместили лисиците от техните местообитания, а и храната им е намаляла драстично.

„Затова влизат в града и нападат кокошките. По полето има много чакали, които още не са влезли в населеното място, за разлика от лисиците. При нас лисиците са проблемът, но не можем да ги отстрелваме в града, защото ако го направим, ще ни вземат и разрешителните, и пушките”, каза още шефът на местната ловна дружинка. Затова и хайките, които ловците в Съединение правят, са почти ежедневни.

„Имаме един много изявен ловец – 74-годишният Георги Гьошев, който на ден отстрелва по 40-50 лисици”, обясни Гено Чобанов. Той поясни, че местните ловци могат да отстрелват лисици целогодишно. 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.