Александър Милодраг Николич (в близък план) и Георги Бранеков отговарят пред съда по повдигнати им обвинения за противозаконна дейност в защитена територия – съборения склад, както и за документно престъпление – подправено удостоверение от МК, че складът не е паметник на културата
Авторът

Каша в НИНКН дали бутнатият тютюнев склад е паметник на културата

Ели Крумова - понеделник, 19-02-2018 - 13:09

Пълна каша имало в документацията на НИНКН в София дали бутнатият на 6 март 2016г. тютюнев склад „Ориент Табако” на ул. „Одрин” 8 в Пловдив е бил паметник на културата, или не. Гафът станал след техническа грешка в протокол № 10 на експертен съвет в института от 2014г., че складът не е бил част от групов паметник на културата. В същия ден обаче бил съставен нов протокол №10 от същите служители, подписали първия документ, в който се твърдяло обратното. Две години по-късно – през януари 2016г., със своя заповед директорът на НИНКН поправя техническата грешка и събореният два месеца по-късно склад бива обявен за част от групов паметник на културата.

Това стана ясно от показанията на директорката на института архитект Даниела Джуркова в рамките на процеса срещу бизнесмените Александър Милодраг Николич и Георги Бранеков. Двамата отговарят пред съда по повдигнати им обвинения за противозаконна дейност в защитена територия – съборения склад, както и за документно престъпление – подправено удостоверение от Министерството на културата (МК), че складът не е паметник на културата.

„В Института тогава стана голям проблем. Когато бе съборен тютюневият склад на ъгъла на ул. „Одрин” 8 и ул. „Г. М. Димитров”, призна арх. Джуркова, която в момента е в майчинство. Тя подробно обясни, че събореният склад е строен в периода 1870 – 1920 година и че от 1975г. имало искане за обявяването му за паметник на културата. Тя самата обаче разбрала, че съборената сграда е паметник на културата чак след събарянето й през март 2016г., защото не помнела всеки един от хилядите документи, които подписвала. Заради двата еднакви протокола от една и съща дата арх. Джуркова обясни, че разговорите на експертните им съвети се записват с диктофон и после се качват на диск, който може да бъде прослушан. Съдебният процес продължава с разпити на свидетели и във вторник.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.