БГ учени изследват топенето на ледниците в Антарктида

Агенция Монитор - четвъртък, 28-12-2017 - 17:21

За първи път в Антарктида беше монтирана станция за целогодишен запис на колебанията на морското ниво - количествен показател за климатичните промени,. Това съобщи в писмо до медиите проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт от базата ни на остров Ливингстън.

Монтирането на станцията стана след няколкодневна снежна буря, а` поставянето й на 3.5 м под повърхността на Южния океан, при силен ледоход, изискваше голям професионализъм от логистичния екип и водачите на лодки „Зодиак“.

Вече е започнато предаването на данни в реално време от изградената в близост до ледник Перуника сеизмична станция. С тези данни главен асистент Гергана Георгиева и физикът Васил Гурев ще проследят динамиката в движението на топящите се ледници в условията на променящия се климат.

Заснемането на ледената повърхност с дрон от физика Олег Василев пък ще представи фотограметричен модел на ледниците на остров Ливингстън за следене на тяхното движение и определянето на степента на затопляне на климата в Западна Антарктида.

На място започна и заснемането на игралния филм "Писма от Антарктида", уточняват в съобщението от ледения континент.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.