Уникален соларен панел на покрива решава проблемите със засухата

Произвеждат вода от въздуха

Агенция Монитор - понеделник, 17-04-2017 - 15:01

Американски учени разработиха соларен панел, който след като бъде монтиран върху покрива, произвежда вода, като я улавя от въздуха, пише в. "Дейли мейл".

Устройството използва специална структура от метало-органични вещества, като неговият прототип успя да събере около 3 литра вода за 12 часа работа. Този резултат беше постигнат при 30 процентова влажност на въздуха.

В панела са вложени прахообразни метало-органични кристали, компресирани между слънчевия абсорбатор и плочата за конденз в открита камера. Когато околният въздух минава през порьозните кристали, водните молекули се прикрепят към вътрешните повърхности. Слънчевата светлина загрява кристалите и насочва молекулите към плочата за конденз, която се охлажда от околния въздух. Получената по този начин вода се събира в резервоар.

Разработката е дело на екип от Масачузетския технологичен институт, ръководен от проф. Омар Яги. Той е изобретателят на метално-органичните структури, в които се използват метали като алуминий и магнезий в комбинация с органични молекули. Тази структура е много порьозна и по този начин задържа големи количества течности.

Неотдавна австралийски учени откриха начин за пречистване на отпадъчните води с помощта на слънчевата светлина за 20 минути, 15 пъти по-ефикасно от другите съществуващи методи, които разчитат само на ултравиолетова светлина, съобщи сайтът Гизмодо.

Технологията използва титанов диоксид за фотокатализатор, който работи със слънчева светлина. Тя се различава от по-голямата част водопречистващи продукти на пазара, като използва за енергия по-голяма част от слънчевия спектър.

Ръководителят на изследователската група изтъкна предимствата на новия метод. "С иновативния си химичен дизайн, нашият фотокатализатор може да се използва за пречистване на водата с естествената слънчева светлина, вместо само с ултравиолетова, и драстично да намали разходите. Той може напълно да разгради органичните замърсители в отпадъчната вода за 20 минути, в сравнение с водещи продукти, които за 1 час разграждат само 26 % от същите замърсители", каза професор Юн Лю от австралийския Държавен университет.

Новата технология може да е полезна при обработка на питейна вода и може да бъде приложена за изработката на самопочистващи се строителни материали, включително стъкло и производството на водородно гориво.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.