Министър Теменужка Петкова съобщи, че ако БЕХ не успее да осигури заем за покриване на борочовете към US централите, то ще се тегли отделен кредит за оправяне на задълженията на мините.

Мини „Марица Изток“ заборчняха с 632 милиона лева

ВАСИЛ НАНЧЕВ - петък, 19-02-2016 - 17:22

632 млн. лв. дългове са натрупали към края на миналата година мини „Марица Изток“. Това обяви в отговор на депутатски въпрос министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„За година дълговете им са нараснали със 158 милиона“, обясни тя. По думите й от друга страна дружеството има несъбрани вземания за 456 млн. лв. 82% от тях - 375 млн. са от неполучени плащания от двете щатски централи за доставки на въглища. Останалите са от висящи сметки на „Брикел“ и държавната ТЕЦ „Марица Изток-2“.

„Това е и една от причините БЕХ да търси ресурс в размер до 650 млн. евро, с който да се разплатим с американските тецове. Те пък от своя страна да се издължат на мините“, обясни още Петкова. Относно преговорите за кредита Петкова поясни, че банките са поискали разговори освен с БЕХ и с министерството, за да разберат, че реформите в родната енергетика са необратими. Според министъра, ако няма успех с банките и американските централи, ще се търси отделен заем за покриване на дълговете на мините.

На въпрос за финансовото състояние на НЕК, Петкова обясни, че през миналата година компанията е спряла да трупа нов дефицит.„След взетите мерки към декември загубата е намалена с 365 млн. лв. до 221 милиона, което е добър индикатор“, уточни тя. 2014 . „Има и увеличаване на приходите със 188 милиона и намаляване на разходите със 179 млн. лв. Наблюдава се тенденция на нарастване на събираемостта на вземанията и намаляване на задлъжнялостта с 5%. Бизнес разходите на компанията са свити с 21 млн. лв. За първи път от 5-6 години НЕК има положителен резултат от регулаторната си дейност. По предварителни данни за последното тримесечие на миналата година НЕК отчита печалба от над 89,5 млн. лв. Успяхме да спрем генерирането на нов дефицит в системата. С пълната либерализация на пазара на електричество в България ще бъде създаден компенсационен механизъм за покриване на стария дефицит“, смята министърът на енергетиката.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.