Голямата зала на градската художествена галерия се оказа тясна, за да побере всички експонати от юбилейната изложба, посветена на 60-та годишнина от създаването на кукления театър в Стара Загора. На малката снимка е директорът на трупата Дарин Петков, който е и иниицатор и за международния фестивал „Пиеро“
Христо Христов

Подредиха кукли, забавлявали старозагорци 60 години

Христо Христов - вторник, 05-09-2017 - 12:20

Кукли, скици, сценографски проекти, фотоси, плакати и видеа от емблематични постановки, играни на сцената на държавния куклен театър в Стара Загора 6 десетилетия подредиха актьорите от Града на липите.

Поводът е 60-та годишнина на културния институт, която ще се навърши на 7 декември. Тогава е представена първата пиеса „Мечо турист“ от драматичните актьори Петър Александров и съпругата му Лидия. Към тях се пресъединили и колегите им Денко Димова и Добрина Бунарджиева, припомня директорът Дарин Петков.

По думите му представлението е било изиграно от сцената на ДТ „Гео Милев“ при изключително примитивни условия, с направени от тенекиени кутии прожектори, но с огромен ентусиазъм. Месеци по-късно към пионерите се присъединили Петър Добчев, който е и първи административен ръководител на трупата.Пет години по-късно, на 1 януари 1962-а театърът става държавен, включват се артистите Мариана Христова, Александър Темелков, Георги Монев, Здравко Калпакчиев-Зико, Анастасия Луканова, Здравка Михайлова. Чак през 1972 -а тук постъпва и първата възпитаничка на кукления отдел във ВИТИЗ Анастасия Ботушарова.

В навечерието на 60-та си годишнина старозагорските кукленици са домакини на

10-то юбилейно издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни “Пиеро”, което ще се проведе от 24 до 29 септември.

Наскоро, за втори път фестът получи знака за качество EFFE Label 2017-2018, за него домакините подготвят най-новия си проект „Живота -бяс“ по творчеството на Достоевски.Сред потвърдилите участие са трупи от Русия, Франция, Чехия, Испания, Унгария, Холандия и България.Ще бъде предложена работилница от типа уор-шоп за т.нар. движенчески театър, а насред античната улица на Августа Траяна ще се проведе етно-концерт под наслов „Сърцето на динята“. В дните на фестивала актьори от различните трупи ще играят безплатно за децата в централния градски парк „Пети октомври“.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.