През 2017 г.

Инспекторите на строителния контрол с 18 проверки на ден

Агенция Монитор - понеделник, 29-01-2018 - 18:08

През изминалата година Дирекцията за национален строителен контрол /ДНСК/ е извършила общо 6565 проверки в страната на законосъобразното изпълнение на задълженията на лицата, упражняващи строителен надзор, на строежи от първа до четвърта категория включително, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

За този период е проверена дейността на 595 юридически лица и еднолични търговци, извършващи строителен надзор. Съставени са 65 акта за административни нарушения и са издадени 87 наказателни постановления. За сравнение, за същия период през 2016 г. са издадени 27 наказателни постановления.

От 1 октомври до 31 декември миналата година от ДНСК са извършени общо 1867 проверки на законосъобразното изпълнение на задълженията на лицата, упражняващи строителен надзор, на строежи от първа до четвърта категория включително, на територията на цялата страна. Проверките са направени на 588 жилищни сгради, 377 обществени сгради, 154 производствени сгради, 627 строежа от техническа инфраструктура, 114 телекомуникационни съоръжения и 7 хидротехнически съоръжения и обекти за производство на енергия от възобновяеми източници.

Проверени са 360 юридически лица и еднолични търговци, извършващи строителен надзор. За този период са съставени 13 акта за административни нарушения и са издадени 27 наказателни постановления, като 19 от тях са по съставени актове през предходни отчетни периоди. По 5 от съставените актове за административни нарушения предстои приключване на административно-наказателното производство, предвидено в закона.

За първи път от няколко години ДНСК е отнела лиценза за упражняване на строителен надзор на фирма. Това е "Инекс консулт ООД" поради допуснати от нея редица нарушения, вписани в поддържания от дирекцията Регистър на административнонаказателните производства. Тече процедура по отнемане на лицензите на още две фирми - "Глобал Консулт 07" ООД и "ЗТ Консулт" ЕООД.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.