5 пъти повече гласували в 6 секции на града

20 лева за ромски глас в Дупница

Северина Иванова - неделя, 01-11-2015 - 14:28

 

Срещу 20 лв. на човек започна търговията на гласове в Дупница преди обяд. Там на втори тур за местния вот се явиха досегашния кмет Методи Чимев и издигнатия от Инициативен комитет, Иван Ибришимов. Сигнали за случващото се в общината бяха изпратени до Районна прокуратура - Дупница, РУП и Общинска избирателна комисия. В жалбата се посочва, че незаконната търговия е особено засилена в няколко от избирателните секции в глада, както и в ромските махали Каваклия, Гиздова Махала, а също и в квартал „Ценеви”. Така например в района на ОУ „Св. Климент Охридски” е забелязано лице, управляващо бледожълт Опел Кадет, което превозва избиратели, извършва незаконна агитация в автомобила и по свидетелства на очевидци раздава по 20 лева, за да се гласува за един от кандидатите - Иван Ибришимов.

По непотвърдена информация в ромската Гиздова махала търговията с гласове се извършва от Асен Каменов Асенов, по прякор Чепарката в заведение „При Татяна”. В Горна махала гласовете се купували от Спасе Битака, а в Каваклия покупката се извършва от лице от ромски произход – Демир Мусов, известен като Демчо Циганина. „По случая се извършва проверка, все още няма задържани лица. Провеждат се разпити, работата продължава“, коментираха от ОД МВР- Кюстендил.

Данните показват че, за разлика от миналата седмица, избирателната активност в секциите, които са предимно с българско население, е на половина. В секциите, където избирателите са предимно от ромски произход, избирателната активност е по-висока от този на първи тур. Така в 6 от ромските секции към 10 часа бяха гласували общо 163 –ма човека, а към 13 часа 5 пъти повече – 812 гласоподаватели.