Пресният шаран е традиционната риба за Никулден.
Румънци изкупиха 1 тон от Русе за ден

Заргана по 15 лева за кило, живият шаран върви наполовина

Агенция Монитор - сряда, 06-12-2017 - 08:30

Инспектори дебнат за произход и съхранение покрай празниците

От 15 лв. за паламуд и заргана до 2 лв. за замразена цаца вървят цените на рибата за Никулден. Традиционният шаран държи цена от 5 до 7 лв.

Няма завишение на цените на рибата в Русе заради Никулден, показа проверка на „Монитор” по търговските обекти. Шаран от рибовъдно стопанство струва около 5 – 5,50 лв. за килограм.

Традиционно сред купувачите на българска риба са румънските търговци. Месец преди Никулден те дадоха заявка за 1 тон риба от цеха за преработка на риба и рибни продукти в русенското село Ряхово. Търговията с клиентите от северната ни съседка тук е от години, а повишеното търсене сега е заради празника, който е един от най-почитаните в Румъния.

Пенсионерите например често почитат празника със скумрия, която в хипермаркети може да се намери на промоция за 3 лв. килото.

На сергиите във Видин могат да се купят бял амур, щука, як балък. Цената на традиционната дунавска риба е сравнително скъпа за джоба на обикновения потребител. Липсата на сом на пазара се компенсира с други видове. Живият шаран се търгува от 4,49 до 6,50 лв. за килограм, толостолобът по 3 - 3,50 лв. Най-евтина е таранката – 1,20 лв. килото.

Огромен 20-килограмов толостолоб примамва клиенти и продавачът е сигурен, че ще се намери мющерия за рибата.

Ден преди празника Никулден пазаруващите във Варна рядко посягаха към традиционния за празничната трапеза шаран, жалват се търговци. Пресният улов е 5 лева килограма, живата риба е 6 лв., а дивият шаран - 7 лв., установи проверка на „Монитор“. Повечето от хората,

които си купуват риба за никулденската трапеза, споделят, че предпочитат прясна морска риба, при която обаче няма голям избор. Пресният паламуд е на цена от 14 лв., а замразеният от миналия сезон паламуд - 10 лв. Обяснението на търговците е, че уловът е слаб и затова за празника се предлагат малки количества прясна черноморска риба. В това отношение търговците удържаха на думата си и както бяха обещали преди седмица, не повишават празнично цените. Предлаганият пресен сафрид е дребен (граца) и върви по 6 лв. килото, а по 8 лева е охладен едър средиземноморски сафрид. На щандовете има и малко заргана на 15 лева, колкото е и цената на писията.

Бургазлии ще празнуват Никулден без прясна морска риба. Тези, които държат на пресния улов, ще трябва да се задоволят с шаран или таранка. След невиждания паламуден бум през миналата есен тази година мрежите на рибарите са празни. Морските вълци в рибарското селище Ченгене Скеле не помнят такава катастрофа. 

Тази година текат засилени проверки за предстоящия Никулден - през 2016 г. бракувахме 250 кг риба с неясен произход. Това каза д-р Татяна Николова, началник-отдел в дирекция „Контрол на храните“ към БАБХ. Рибата и рибните продукти трябва да се продават от регламентирани обекти и да се спазват условията за съхранение на рибата“, коментира тя и поясни, че се проверява и дали рибата има съответните документи, с които се гарантира нейният произход и годност за консумация.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.