ДАНС:​Отнето е правото за влизане и пребиваване в България на трима турски граждани

Агенция Монитор - петък, 17-03-2017 - 14:09

Двама турски граждани са с отнето право за влизане и пребиваване в България, трети е обявен за нежелан в страната, съобщиха от ДАНС.
От Агенцията за национална сигурност заявиха, че в изпълнение на функциите и правомощията й по противодействие на заплахи за националната сигурност и въз основа на събрани данни, са наложени принудителни административни мерки „експулсиране” и „забрана за влизане в Република България” за срок от 5 години на турски гражданин, който представлява заплаха. 

Втори турски гражданин е включен в информационния масив на нежеланите в страната чужденци, тъй като също е преценено, че е заплаха за националната сигурност.

Според събраната от ДАНС информация двамата са извършвали у нас противоконституционна дейност, насочена срещу суверенитета на страната и единството на българската нация. 

По-рано ДАНС наложи принудителни административни мерки „отнемане на правото на пребиваване” и „забрана за влизане в Република България” за срок от 5 години на турски гражданин заради създаване на антибългарски настроения в райони със смесено население, насочени срещу териториалната цялост и единството на нацията. 

Служебният премиер Огнян Герджиков коментира пред журналисти, че турският гражданин е агитирал за изборите в Шуменско и ще бъде експулсиран от страната. 

"Понеже има една чудесна координация между МВР, ДАНС и прокуратурата, това ще бъде осъществено. Това показва, че тези органи си вършат чудесно работата. Освен това има още двама турски граждани, за които е приложена принудителна административна мярка да не влизат в България от Турция, заради това, че действат против интересите на страната ни, суверенитета и единството на нацията", добави премиерът, цитиран от БТА.
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.