Кметът на община Раковски Павел Гуджеров (вляво) бе на мястото на пожара и в понеделник
Община Раковски

Частично бедствено положение в Шишманци заради пожара

Ели Крумова - понеделник, 05-06-2017 - 14:51

Частично бедствено положение бе обявено в раковското село Шишманци заради пожара, избухнал на 2 юни в цех за пластмасови опадъци на територията на еко завода за отпадъци. Бедственото положение е било обявено със заповед на кмета на община Раковски Павел Гуджеров, съобщиха от общината.

Отделни огнища в цеха за пластмасови отпадъци продължават да горят и да отделят пушек

Градоначалникът и в понеделник е бил, заедно с кмета на селото Костадин Иванов и екип на общинския кризисен щаб за бедствия и аварии, на мястото на пожара. „Реална пряка опасност за населението няма, но заради спокойствието на жителите на село Шишманци и околните села, по мое настояване ще бъде изпратена мобилна група на РИОСВ и регионална лаборатория Пловдив към ИА по околна среда. Те ежедневно ще измерват качеството на въздуха в Шишманци до отмяната на бедственото положение”, заяви градоначалникът. По думите му в цеха за пластмасови отпадъци все още има малки огнища, които отделят в атмосферата черен дим, но той е в значително по-малки количества от предишните дни.

Препоръките на РИОСВ, местните да избягват дейности на открито и да затварят прозорците в домовете си, остават в сила. Екипи на пожарната продължават да обливат мястото с вода. Официална версия какво е причинило пожара в цеха, няма, но според кмета на село Белозем Иван Тачев, огънят може да е възникнал от паднала мълния. Именно на 2 юни в района е имало буря с много гръмотевици и светкавици. 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.