Компоненти произведени у нас се вграждат във всички най-известни марки коли по света.
СНИМКА I.YTIMG.COM
До края на месеца

Започваме разговори със световни фирми за завод за коли у нас

ВАСИЛ НАНЧЕВ - четвъртък, 08-02-2018 - 12:01

Търсим оферти от Германия, Франция, Испания, Италия, Швеция, Чехия, Великобритания, Индия, Южна Корея и САЩ

До края на месеца ще започнат конкретни разговори с големи производители на автомобили в света за изграждане на завод за производство на возилата им у нас. Това съобщи днес министърът на икономиката Емил Караниколов по време на специализиран форум в София, организиран от „Аутомотив клъстър България“.

По думите на министъра

първоначално ще се преговаря с водещите европейски

производители на автомобили от Германия, Франция, Испания, Италия, Швеция, Чехия, Великобритания, което ще стане на голям форум в страна от ЕС, като с някои от фирмите в тези страни са водени предварителни разговори. Ще се канят и известни фирми от Индия, Южна Корея и САЩ.

„Вече произвеждаме почти всички елементи за автомобилите и това е показателно“, каза Караниколов и добави, че основното ни предимство остава евтината работна, високата квалификация на българските специалисти и разположението на страната. Министърът припомни, че по европрограмата за иновации и конкурентоспособност България ще предложи на инвеститорите във високотехнологични производства на електромобили и коли с водородни двигатели редица улеснения, като изграждане на инфраструктурата.

За да докажем за пореден път технологичните възможности на България на автопроизводителите от света, ще разработим прототип на електромобил, като в него ще бъдат използвани

основно елементи разработени и произведени у нас,

като алуминиевата кутия за акумулатори и операционната система, която бе представена на форума днес. „Машината ще разполага и с технология за автономно шофиране и има шанс да бъде представена до края на годината“, обясни арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на „Аутомотив клъстър България“. „Колата ще е иновативна и в нея ще бъдат приложени всички 5 основни тенденции на съвременното автомобилостроене. Първата са електромибилите. До 2030 г. около 55% от всички автомобили в ЕС ще са такива. Втората - автономните автомобили, която е истинската революция в отрасъла. Третата - споделените автомобили, а четвъртата е ъпдейтването на колите, подобно на смартфоните сега. Петата е използването на леки материали като алуминий и карбон“, уточни той.

На форума стана ясно още, че

в България в моментна работят 140 фирми

произвеждащи автокомпоненти за всички световни автомобилостроители, като реализират продажби за 3,5 млрд. евро на година.

Иглика Йорданова от „Колиърс“ представи резултатите от анкета сред тези производители у нас, показваща намеренията им да разрастват дейността си у нас. 30 от тях ще инвестират в следващите 2-3 години в нови площи за разширяване на производството, а други 62% ще останат в същите сгради. Почти три четвърти от фирмите притежават производствените сгради, а останалите са наематели.

68% от анкетираните чужди инвеститори в сектора са готови през 2018 г. да инвестират в ново оборудване, като делът им нараства значително в сравнение с 2016 г., когато той е бил 59 на сто.

Разширение планират 85% от фирмите

сочи още анализът, като малко над половината ще го направят на същото място в страната. Немалка част от тези фирми планират и отварянето на развойни центрове.

Арх. Станиславов съобщи в тази връзка, че в „София тех парк“ се предвижда изграждането на такъв център за страната, който, по думите му ще стане сърцето на българската автоиндустрия.

Според президента Росен Плевнелиев, който взе участие в събитието, България вече е център на това високотехнологично производство. „Ние водим, ние тичаме, а другите ни гонят“, каза той.

Основен проблем за производителите на автокомпоненти у нас е недостигът на квалифицирана работна ръка, стана ясно още на форума.

 
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.