Актьорът Ивайло Христов грабва приза „Добри Чинтулов“

Христо Христов - вторник, 12-09-2017 - 11:00

Започналият творческия си път през далечната вече 1980-а година от сливенския драматичен театър актьор проф. Ивайло Христов е новият лауреат на националната награда на името на Добри Чинтулов. Изигралият над 130 роли в театъра и киното преподавател в НАТФИЗ и режисьор беше номиниран от Съюза на артистите в България.

Сред общо 9 имена на трима писатели, двама оперни певци, скулптор, двама артисти и композитор трябваше да направи избора си 13-членното обществено жури.

Призът, който се връчва на Димитровден, когато е празникът на Сливен, е сред най-старите и преживели превратностите на времето. Сред лауреатите му през годините са ярки творци Елисавета Багряна, Радой Ралин, Дамян Дамянов, Николай Хайтов и Светлин Русев. Той се дава на творци с високи художствени постижения и със значим принос за развитието на Града на стоте войводи и българската култура. Миналата година наградата бе присъдена на Ефимия Павлова, дългогодишен директор на тукашния куклен театър. Освен че получават барелеф с образа на Чинтулов и парична премия носителите получават привилегията имената им да бъдат изписани на специално място в дома-музей на автора на култовото „Стани, стани юнак балкански“.

Конкуренти на проф. Ивайло Христов бяха председателят на СБП Боян Ангелов, поетесата Петя Александрова, композиторът Пламен Джуров и актьорите Виолета Гиндева и проф. Ивайло Христов и оперните, певци Камен Чанев и Татяна Шиварова. В списъка са фигурирали още скулпторът Светослав Милев, чийто живот е неразривно свързан с художествената галерия „Димитър Добрович“и поетът Андон Бояджиев, далечен родственик на Чинтулов и автор на тритомника „Будна памет за Сливен“.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.