След като се погасят задълженията, ще се купуват нови вагони.
МОНИТОР

Стопяват дълговете на БДЖ до 18 месеца

НИКОЛЕТА ЦВЕКТОВА - четвъртък, 27-10-2016 - 15:45

До 18 месеца може да бъдат стопени дълговете на БДЖ. Това стана ясно от думите на транспортния министър Ивайло Московски. Средства за погасяване на задълженията трябва да дойдат от концесията на летище София. Според разчетите на ведомството от нея се очакват около 650 млн. лв., от тях близо 450 млн. лв. ще бъдат дадени за изплащане на дълговете на железницата. Останалите ще се инвестират в нови влакове.

БДЖ ще може да купи нов подвижен състав едва когато си погаси дълговете, заяви министърът. И допълни, че се очаква до две седмици да дойде нотификация от Брюксел за парите, които железниците ще получат от концесията. Московски посочи още, че работата по документацията е приключила, а сумата и параметрите са напълно уточнени.

Изграждането на жп отсечката между Волуяк и Драгоман, както и железопътния възел Пловдив са предложени да се изграждане по програмата „Свързана Европа“(„Кънектинг Юръп Фасилити") на ЕК, каза още министърът. И допълни, че може би ще бъде представен за строителство и 10 км от магистрала „Калотина“. Парите няма да стигнат за всички тези проекти, но един от тях ще бъде избран, коментира още Московски. Към момента одобрена за финансиране по програмата е отсечка от жп линията Септември- Пловдив. След като се заделят пари за нея, останалият свободен финансов ресурс е 111 млн. евро. Тя още не е усвоена, но за нея има още процедури в Брюксел, за да бъде предложен проект, обясни Московски.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.