За около 50 язовира се иска от собствениците да направят оценка на състоянието им.

129 язовира с жълт картон за неизправности

ИВАН ПЕТРОВ - понеделник, 20-03-2017 - 17:48

6 водоема са напълно източени, ред чакат още три

На собствениците на 129 от 205 язовира, на които преди време бяха открити по-голям брой нередности, са поставени кратки срокове за изпълнение на дадените предписания, съобщиха от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). След изтичането им ще бъдат извършени нови проверки, дали всичко е изпълнено. Най-много такива водоеми има в областите Сливен - 17, Враца -16, и Велико Търново и Пловдив - по 10, уточниха от ДАМТН.

Шест от проверените язовири са напълно изпразнени или се поддържат на минимално водно ниво. Това са - „Златовръх” край Асеновград, „Блатница-2” до Стрелча, „Рогозче” край Джебел, „Априлово” до Гълъбово, „Върбовец” край Чипровци и „Мишковец” до Берковица. Други 3 водоема (два в община Ихтиман - „Бегунчица-2” и „Хаджийско дере”, както и яз. „Злати войвода -1” в Сливен) са в процедура по извеждане от експлоатация. В хода на проверките ДАМТН установи, че дадените по-рано предписания са изпълнени при 14 язовира.

За установените неизпълнени предписания от предходни проверки и при наличие на основание за 29 собственика е стартирала процедура по административно-наказателно производство. За една част от собствениците все още не са изтекли сроковете за представяне на изискани писмени доказателства, след представянето на които, ще бъдат предприети действия за изпращане на покани за съставяне на актове.

Относно язовир „Лесура-1“, община Криводол, от ДАМТН информират, че при последната проверка от 6 март е установено, че язовирната стена и съоръженията към нея са в същото състояние, както и при инспекциите от пролетта и есента на миналата година. Дадени са нови предписания с кратки срокове. Изпълнено е предписанието за изграждане на сифон за понижаване на водното ниво в срока от 72 часа. Заради установени други нарушения, допуснати от собственика, е изпратена покана до кмета на община Криводол за съставяне на акт.

От ДАМТН напомнят, че служителите на ведомството от Главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“ нямат компетенции и правомощия да дават оценка за техническото състояние на язовирните стени. Собствениците на язовири са единствените, носещи отговорност за състоянието на хидротехническите съоръжения, обясниха от агенцията. На собствениците на около 50 язовира е дадено предписание да свикат експертен технически съвет за оценка на състоянието на съоръжението - техническо, експлоатационно, социално, екологично.

Проверките на тези и всички останали язовири ще продължат през цялата година, припомнят от ДАМТН.

ОБЛАСТИ С НАЙ-МНОГО ЯЗОВИРИ С НЕРЕДНОСТИ:

Сливен 17

Враца 16

Пловдив 10

Велико Търново 10

Ямбол 8

Стара Загора 7

Бургас 6

Ловеч 6

Варна 5

Габрово 5

Хасково 5

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.