Гонят Цветан Василев от настоятелството на УНСС

Агенция Монитор - сряда, 27-04-2016 - 19:21

Банкерът Цветан Василев ще бъде изваден от Съвета на настоятелите в Университета за национално и световно стопанство, съобщи БЛИЦ. Това се очаква да се случи през месец май, когато ще има събрание на настоятелите. От УНСС потвърдиха, че хипотетично това е възможно, защото ще се избират нови членове на настоятелството. Предварително обаче нямало как да се обяви такова решение, защото то се гласувало. В момента настоятелството няма дори председател, защото бившият шеф бил депутатът от АБВ проф. Борислав Борисов, който нямало как да съвместява двете длъжности. Така на практика на събранието ще се изберат новите членове и ръководство на настоятелството.

За мястото на банкера в настоятелството на УНСС става дума и в парламентарно питане до вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева. Министерството на образованието не избира настоятелите на всяко висше училище, казаха от там. МОН има само един представител, останалите членове се определят от университета. По закон висшите училища у нас са автономни и министърът на образованието няма право на намеса в избора и състава на органите им на управление.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.