Над 1900 са поискали да са бавачки срещу заплащане от държавата

Всяка трета кандидат-бавачка баба на детето

Анна Ефтимова - неделя, 03-12-2017 - 18:22

Ще получават минимална заплата в продължение на година и половина

Всяка трета кандидат-бавачка по субсидираната програма „Родители в заетост“ иска да гледа собственото си внуче.

„Около 30% от кандидатите признават, че се регистрират в бюрото по труда само за да могат да бъдат наети за детегледачки на внучетата си“, обясниха пред „Монитор“ от столичното бюро по труда „Възраждане“.

Програмата „Родители в заетост“ ще осигури детегледачки на семействата, чиито деца не са били приети в ясла или градина. Приоритет на държавата ще бъдат самотните родители и семействата на деца с увреждания. За детегледачки по схемата „Родители в заетост“ могат да кандидатстват и безработни майки. Плановете на социалното министерство са

да бъдат осигурени бавачки на над 1500 семейства

останали без място в детско заведение.

В цялата страна желаещите да наемат помощница обаче са 2119, а кандидат-бавачките са 1950. „Във Варна повече от 150 семейства са дали заявление за участие в схемата, а броят на кандидат-детегледачите е няколко пъти по-висок“, заяви шефът на Регионалната дирекция по заетостта Божидар Михайлов.

Семействата сами ще

избират детегледачките след лична среща

с всеки един кандидат, което дава възможност на родителите да изберат именно свой роднина. Социалното министерство ще осигури по 460 лв. за 8-часов работен ден на детегледачките за период от 18 месеца. В случай че родителите изберат непознат за бавачка, чиито грижи за детето обаче са по-скъпи, семейството ще трябва да доплати разликата в заплатата.

„В София детегледачките за пълен работен ден вземат между 700 лв. и 800 лв. Абсурдно е квалифициран човек да се съгласи да работи на минимална заплата“, твърди собственичката на агенция за бавачки Ивелина Станоева.

От кандидатите за детегледачки по схемата „Родители в заетост“ не се изисква квалификация и опит на подобна позиция. Единственото условие е да са регистрирани в бюрото по труда. „Сред кандидатите има доста бивши детски учителки. Някои от тях са вече пенсионерки, които търсят допълнителни доходи“, обясниха от Агенцията по заетостта (АЗ). Бюджетът на пилотната схема „Родители в заетост“ е 20 млн. лв. „Ако след включване на одобрените родители по проекта има наличен финансов ресурс, ще обявим нов прием за набиране на заявления от родители“, обясниха от АЗ.

                                                            Още по темата четете в хартиеното издание на "Монитор"

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.