Недоволни добричлии искат обяснения от шефа на ВиК

Ива Димитрова - неделя, 03-12-2017 - 14:38

Представители на протестиращи срещу водната анархия в Добрич ще се срещнат лично с управителя на ВиК, инж. Тодор Гикински. Срещата е в приемния ден на шефа на ВиК – сряда, съобщи Майя Сапожникова, представител на протестиращите.

Преди около месец, само за няколко дни се събра подписка от 800 човека, срещу непрекъснатите водни аварии в Добрич и непосилния тормоз над населението на града. „Ние не познаваме лично г-н Гикински и жалбата ни не е срещу него. Жалбата ни е срещу липсата на внимание от страна на всички инстанции и липсата на желание да решат проблема с водата на Добрич. Доколкото знам, за 16 години се смениха 18 управители. Как пък нито един от тях не успя да направи нещо. Нашите тръби за питейна вода са като швейцарско сирене. От години на едно и също място, от една и съща тръба тече вода и всеки само я запушва. План за развитие няма. Не знам дали е вярно, но ми казаха, че „ВиК сервиз” е затворен, което е странно. Имаме усещането, че сме подложени на научен експеримент – колко време добричлии ще издържат на подобен воден мор, без два гъкнат. Няма и информация за водния цикъл – има ли го, започнат ли е. Факт е, че водата в Добрич я няма, а и да я има, не става за пиене. Спомнете си, миналата година тогавашният управител, инж. Калчев, призова да не пием водата, защото е негодна за питейни нужди. Ние искаме да получим качествена услуга на цена 2,96 лв. за кубик вода”, коментира Майя Сапожникова и добави: „Търсим защита, подкрепа и възстановяване на основното право за достъпът до безопасна питейна вода и канализация - неразривно свързан с правото на живот и на човешко достойнство и с необходимостта от подходящ жизнен стандарт. Резолюция 64/292 на Общото събрание на ООН признава, „че правото на безопасна и чиста питейна вода и канализация е човешко право от съществено значение за пълноценния живот и пълното осъществяване на всички човешки права“.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.