СНИМКА МОНИТОР
ПРЕЗ 2018 Г.

Промишлените фирми планират свиване на инвестициите с 6.6%

Агенция Монитор - петък, 13-04-2018 - 15:05

Разходите за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи в промишлеността през 2017 г. са със 7.4 на сто повече в сравнение с 2016 г. Това показват данни от мартенското редовно бизнес наблюдение на инвестиционната активност сред промишлените предприятия на Националния статистически институт (НСИ).

Плановете на промишлените предприятия през 2018 г. са за свиване на инвестициите с 6.6 на сто спрямо направените през предходната година. В общия обем на очакваните разходи за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи през тази година делът на частния сектор е 84.6 на сто, като мениджърите от този сектор предвиждат намаление на инвестиционните си програми с 14% в сравнение с 2017 г.

Най-голям относителен дял в инвестициите през 2018 г. се очаква да формира производството на стоки за междинно потребление (43.3 на сто), при което се предвижда понижение от 12 на сто спрямо предходната година. На второ място по прогнозен обем на инвестициите са енергетичните и свързаните с водата сектори (с относителен дял от 25.4 на сто), при които се очаква увеличение с 27.9 на сто в сравнение с 2017 година. Следва производството на недълготрайни потребителски стоки, което е с относителен дял от 16.3 на сто, като предвижданията на мениджърите са за свиване на инвестиционните програми с 25.2 на сто спрямо предходната година.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.