3-километрово нефтено петно плува по Дунав

РАЙНА ТОШЕВА - четвъртък, 18-05-2017 - 15:22

Голямо нефтено петно е забелязано в Дунав от гранични полицаи в района на Козлодуй в сряда следобед. Те веднага подали сигнал в регионалната инспекция по околната среда и водите  във Враца и в басейновата дирекция  за дунавския район. От двете ведомства веднага са изпратили екипи, които да извършат проверка. Специалистите направили оглед на  плуващо по реката нефтено петно. Те установили, че то е с дължина около три километра и с ширина към 300 метра. Движи се на около 150 – 200 метра от българския бряг. Вероятният източник на мазния разлив са изпуснати трюмни води от преминаващ кораб, смятат експертите.

От регионалната лаборатория  във Враца са взети водни проби от началото, средата и края на петното. Експресно измерените стойности на показателите pH, разтворен кислород и електропроводимост са характерни за реката през този сезон. За анализ на другите показатели е необходимо технологично време и резултатите ще бъдат готови през следващата седмица.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.