Всъдеходът Volvo XC90 спечели оспорваната битка с Audi Q7 в категорията „4х4”.
Снимки Христо Петров
В традиционния конкурс на Прес-Авто Клуб България

Volvo XC90 стана „4х4” на годината у нас

Денислав Стоянов - петък, 11-12-2015 - 12:07

Skoda Superb и Volkswagen Т6 Multivan взеха призовете в категориите и „Кола” и „Ван”

Новата Skoda Superb спечели титлата „Кола на годината” 2016 в традиционния конкурс на Прес-Авто Клуб България. Новото Volvo XC90 се пребори за първото място сред автомобилите 4х4, а Volkswagen Т6 Multivan завоюва приза в категорията „Ван на годината”. Церемонията по връчването на наградите се състоя снощи в Националната галерия „Квадрат 500”. Българските автомобилни журналисти определиха най-добрите според тях автомобили в традиционния конкурс „Кола на годината” в шест категории.

Skoda Superb във варианти седан и комби

Новата Skoda Superb събра общо 140 точки и по този начин се пребори за първото място с новия Opel Astra, който успя да натрупа 136,5 точки. Трети се нареди Ford Mondeo със 111 точки, а четвърти и пети се класираха съответно Audi A4 (89,5 точки) и Honda HR-V (63 точки). Наградата за „Кола на годината” в България за 2016 беше връчена от Цветанка Крумова, изпълнителен директор на ЗАД „Армеец”, основен партньор за организиране на конкурса, а ценната статуетка получи Людмил Недев, административен директор на „Еуратек”, официален вносител на Skoda у нас.

Volvo XC90

В категорията 4х4 призът беше присъден на новото Volvo XC90. Всъдеходът спечели оспорваната битка с новото Audi Q7, като се наложи с 131,5 срещу 116,5 точки. Трети се нареди Renault Kadjar със 112,5 точки, следван от BMW X1 (107,5 т.) и Hyundai Tucson (72 т.). Честта да връчи статуетката за „4х4” се падна на Цветан Бешевишки, партньор на събитието, а наградата беше приета от щастливата Христина Баева, бранд мениджър на Volvo в „Мото-Пфое”, официален представител на марките Ford, Volvo, Land Rover и Jaguar за България.

Volkswagen T6 Multivan

В категорията „Ван” титлата спечели Volkswagen T6 Multivan със 119,5 точки, който в пряк двубой победи Ford S-Max (114,5 т.), следван от Volkswagen Caddy (86,5 т.), Renault Trafic (85,5 т.) и Opel Vivaro (76 т.). Отличието за Volkswagen T6 Multivan беше връчено от автомобилния журналист Георги Звезданов, а статуетката получи Нестор Несторов, бранд мениджър на Volkswagen - лекотоварни автомобили в официалния вносител на марката „Порше БГ”.

BMW Серия 7

За луксозен модел в категорията „Премиум” на 2016 г. журито избра BMW Серия 7, а новото MINI Clubman стана „Градски автомобил” на годината. За „Екоавтомобил” беше отличено електрическото Renault Zoe. Прес-Авто Клуб България отличи с награда за цялостен принос към автомобилния спорт и неговото развитие в България Христо Стоилов, създател и собственик на писта „Дракон” край пловдивското село Калояново, заради неуморния труд и собствени инвестиции в единственото българско съоръжение за автомобилен спорт.

Щастливите представители на автомобилните вносители със своите награди – статуетки и плакети.

За първи път конкурсът „Автомобил на годината в България” се провежда през 1997 г., като първоначално се избира само лек автомобил и модел 4х4. От следващата година се присъединява и категорията „Ван на годината”. Това беше 19-ото поредно издание на конкурса, който се организира от Прес-Авто Клуб България.

За първи път в конкурса един и същ производител печели голямата награда в три поредни години. През 2014 г. „Кола на годината” в България стана Skoda Octavia, а през миналата – Skoda Fabia. Това съвсем не е случайно, тъй като моделите на Skoda имат най-много точки в категорията цена/предлагане, което натежава при формиране на крайния резултат и има определяща роля за избора на победителя в България.