Гранитното паметниче край старозагорското село Сладък кладенец е съхранило имената едва на 25 от изкланите някога от башибозука местни жители.

В Малкия Батак стягат възстановка на кърваво клане

Христо Христов - четвъртък, 30-06-2016 - 11:20

Възстановка на събитие, оставило почти без население старозагорското село Сладък кладенец преди 139 години готвят местните жители тази събота. По идея на кметския наместнник, бившата журналистка Пенка Михайлова и с помощта на активисти от националното сдружение Традиция в местността Въльов рът ще бъде пресъздадено клането на близо мъже и жени от турския башибузук на 15 юли 1877 година.

Събитието, заради което Сладък кладенец /Шекер бунар/ е познато в родната историография и с намиенованието Малкия Батак.

Според историците на място са били обезглавени 76 души, легендата говори за над 100 убити и озлочестени, а върху малкия паметник, вдигнат за незабрава на случилото се се четат 26 имена. По 5 левчета искал някогашният майстор , за да изчука името на жертвата, разказва Михайлова, това била причината не всички да останат в историята. По думите й ордата на чирпанския бей Саид ага била водена от българин, който се казвал Митър Керемедчията. Башибозукът имал за задача да сплаши българското население преди руските военни части да прреминат през Балкана.Чирпанският бей опустошил съседните села Сърневец и Пъстрен, хората му уж били уморени и обещали да не пипат жителите на Сладък кладенец ако те ги нагостят. Обешанието било забравено веднага след като се нахранили и изпили донесената им под сенките на Въльов рът ракия.

Като снопи били натъркаляни изкланите жени, мъже, старци и деца, разказвали малцината оцелели, успели да се укрият в близката гора.

Едва 139 души живеят сега в Сладък кладенец, но това не им попречило да подготвят и спечелят проект, с който да финансират родолюбивата възстановка.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.