Пчеларите от общините Средец, Созопол, Малко Търново, Приморско и Царево ще могат да използват наименованието за произход.
МОНИТОР
Половината от продукцията се изнася за чужбина

Плащаме по 18 лева за кило странджански манов мед

МАГДАЛЕНА КОВАЧЕВА - понеделник, 09-10-2017 - 09:00

Япония, Кувейт и Саудитска Арабия искат да купуват от нас

Даваме по 17-18 лева за килограм манов мед, който е един от най-търсените у нас, тъй като е изключително богат на микроелементи и антиоксиданти. Това съобщи за „Монитор“ Манол Тодоров, председател на сдружение „Странджански манов мед“.

По думите му обаче тази година реколта е изключително слаба и са произведени едва около 30-40 тона от сладкото изкушение. В предишни години обаче добивът е бил около 100 тона. Поради тази причина манов мед в момента няма и цялата продукция е изкупена.

 

На едро цената е била около 10-11 лева

 

а миналата година една тенекия се е търгувала по 7-8 лева.

Традиционно наш манов мед се изнася за Полша, Австрия и Германия, като през последните две години имало страшно много запитвания от чужди търговци от Япония, Кувейт и Саудитска Арабия. Те искали да купят 20 тона мед като предлагали цена от 12 лева за кило, но родните производители ги връщали, тъй като тазгодишната реколта е слаба и всичките количества мед вече били продадени. По думите на Тодоров половината от производството на такъв тип мед се изнася за чужбина, като на вътрешния пазар търсенето е също много голямо.

В края на септември от сдружението са пуснали заявление в Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) за получаване на защитено наименование за произход. След като това стане, всички производители, които ще продават продукта си под това име, ще трябва да отговарят на

 

нормите, записани в спецификацията

 

Освен че трябва да са в Странджанския георграфски регион, те предвижат да имат и определено техническо оборудване като помпа за мед и съоръжение за декристализация. Освен това е необходимо да са налице помещения за центрофугиране, за суровини и материали и складове за готови продукти.

Към момента едва 7 производители отговарят на изискванията. Другите не покриват заложените критерии, а за да стигнат нормите, ще трябва да направят сериозни инвестиции от десетки хиляди лева, допълни Тодоров и уточни, че помещенията са най-проблемни, защото изискват най-голяма инвестиция. Пчеларите от общините Средец, Созопол, Малко Търново, Приморско и Царево ще могат да използват наименованието за произход, стига да отговарят на критериите, заложени в спецификацията. Важно е да се отбележи, че всички етапи на производството се извършват в очертания географски регион, обясни още Тодоров. И поясни, че така се улесняват проверката и контролът, както и

 

пълната проследяемост на продукта

 

Той е категоричен, че след като защитеното наименование за произход стане факт, Странджа ще се превърне в индустриална зона за производство на манов мед. Според експерта ще се увеличи както броят на производителите, така и пчелните семейства и добивите.

След като получат защитеното наименование за произход „Странджански манов мед“ от сдружението веднага ще подадат ново заявление в агроминистерството за „Странджански цветен пчелен прашец“, каза още Тодоров.

Тагове:  манов-мед

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.