Ченалова с обвинение и за "Соло"

Боян Димитров - сряда, 18-11-2015 - 16:38

Румяна Ченалова е привлечена в качеството си на обвиняема по длъжностно престъпление (чл. 282, ал. 2, вр. ал. 1 НК) по случая „Соло“. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Разследването по случая се води от специализираното звено „Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура.

Според събраните доказателства в периода 20.03.2012 – 4.07.2012 г. в качеството си на съдия в Софийски градски съд Румяна Ченалова е спасила от килията подсъдимия за кървавото двойно убийство в центъра на София Илиян Тодоров. Магистратката не е изпратила частния протест на Софийска градска прокуратура срещу определение на СГС, с което е отменена мярката „задържане под стража“ на подсъдимия. В частния протест е направено и искане за налагане на ограничителна мярка на същия – забрана за напускане пределите на страната. Ченалова е имала 7-дневен срок, в който да изпрати на Софийски апелативен съд, като въззивна инстанция, наказателното дело по случая „Соло“, заедно с частния протест на прокуратурата, срещу отмяната на мярката „задържане под стража“.

От нейното бездействие е бил облагодетелстван Илиян Тодоров, който вместо да бъде задържан или поне да получи забрана да наспука страната, успя да духне зад граница, където се укрива, след като бе осъден на доживотен затвор за двойното убийство.

"От това са настъпили значителни вредни последици – увреждане на нормалното функциониране на дейността на съда, възпрепятстване на своевременното произнасяне на въззивната инстанция по исканията в частния протест за взимане на мярка за неотклонение и мярка за процесуална принуда – и това е довело до сериозно накърняване на авторитета на съда и разколебаване на доверието на гражданите в него", съобщиха от прокуратурата.

По делото са разпитани свидетели, приложени са протоколи от извършени процесуални действия, приложени са справки, писма и други документи.
Спрямо Ченалова по това производство прокуратурата е взела мярка за неотклонение „Подписка“.

 

Очаквайте подробности