Най-голямо внимание нашенецът отделя на традиционното какаово изкушение
PIXABAY.COM
Млечният най-търсен

Минахме на вносен шоколад

Агенция Монитор - понеделник, 13-03-2017 - 19:13

Българинът предпочита какаовата сладост с ядки или стафиди

9 от 10 шоколада на пазара у нас са внос. Това обясни за „Монитор“ Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Тя коментира още, ние няма как да сме страна, с традиции в производството на шоколад, защото за него се използва какао от екваториални държави, а ние сме доста далеч от тях. По -голям проблем е, че българите ядат сладки изделия, в които захарта е заменена с аспартам, който е забранен в много страни, счита още експертът.

При избора си на шоколад нашенецът залага на традиционния млечен вкус, обясни Ани Димитрова, организатор на Фестивал на шоколада, който се проведе в почивните дни в столицата. Колко обаче е консумацията на сладкото изкушение у нас не е ясно, защото такава статистика не се води и официални данни няма.

Но българинът

 

все още е традиционалист във вкусовете,

 

които предпочита, посочи още Димитрова. И най-често се избира млечният шоколад и такъв, допълнен с ядки, но не пренебрегват и черният или белият. По думите й в последно време се наблюдава нарастване на интереса и към новите приложения и комбинации на шоколада. Сред новите тенденции, които тази година бяха показани са гурме комбинациите. Например тъмен шоколад с розов пипер, трюфели с ракия, шоколад с червено вино или с розова вода и листа, или с авокадо.

На изложението за пръв път беше показан и ганаш, което представлява горещ шоколад с малиново вино. Ново за форума бе е представянето на шоколадовите СПА терапии, които до момента са малко известни. Димитрова обясни, че те помагат доста на кожата, като я  подхранват и подмладяват. Друго ново и различно приложение на какаото е в козметиката, а за любителите на пивото и сладкото пък на пазара вече има и бира с какао.

Има завръщане към миналото, като

 

все по-популярен става суровият шоколад

 

посочи още Димитрова. Продуктът е без добавени различни овкусители, а се прави от продукта на какаовото зърно с допълнение само на захар, поясни тя.

Тази година във Форума на шоколада участваха 70 фирми, сред които имаше и наши и чужди компании. Свои щандове имаха производители от Украйна, Белгия, Швейцария и Холандия. Общият брой на участниците и щандовете се увеличава спрямо миналата година, когато изложители са били 55фирми, а щандовете 56 до съответно 70 и 83.

Интересът на хората към шоколада и неговите различни приложения нараства, посочи още Димитрова. И коментира, че хората обичат сладко. Посетителите на изминалото изложение бяха над 10 хил., сред които имаше и чуждени, например от Азия, Англия и Германия. Именно немците са яли най-много шоколад в Европа през миналата година- средно по 11,54 кг.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.