Заради борчове на собственика им

ЧСИ извади акции за 1 млн. лв. на тезгяха

Георги Славов - четвъртък, 10-08-2017 - 19:11

Продават дялове от десетина дружества годишно

ЧСИ обяви за публична продан 1700 акции, оценени на близо 1 000 000 лв. Ценните книжа представляват миноритарен пакет от налични, привилегировани, поименни акции без право на глас от голям туристически холдинг и са били собственост на един човек. Заради дълг към банка обаче акциите са конфискувани и се очаква да бъдат продадени в началото на септември. За тогава е насрочена и публичната продан на ценните книги. Всеки желаещ да играе за тях пък ще трябва да внесе по сметка на ЧСИ-то, което ги е пуснало за продан, задатък в размер на близо 90 000 лв. За да бъде допуснат до търга, парите трябва да бъдат преведени до 9 септември. Ако публичната продан бъде спечелена от друг участник, парите за депозит се възстановяват.

Частни съдебни изпълнители вадят дялове на фирми и акции за милиони на тезгяха. Това показва проверка на „Монитор“ в регистрите на съдебните изпълнители у нас. Случаите на запор и продажба на дялове от дружества или ценни книжа са много рядко срещани, но заради междуфирмената задлъжнялост са започнали да се увеличават, обясниха още експерти.

Частните съдебни изпълнители продават само обикновени акции, т.е. акциите в дружества, които не търгуват на борсата, обясни пред „Монитор“ председателят на Съвета на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев. Когато някой длъжник притежава акции в такава фирма, ЧСИ-то първо им налага запор, след това физически иззема от длъжника временното удостоверение за притежаването на акции и тогава следва оценяването им от експерт. Едва след това акциите се обявяват на търг за продажба, както това се прави с недвижимите имоти на длъжници. Обявяването на продажбата на такива акции се качва в Регистъра на публичните продажби, който се води от Камарата на частните съдебни изпълнители.

ЧСИ-та разказаха пред „Монитор“, че рядко продават акции, понякога имат по един случай на годината, но понякога нямат. Когато длъжници имат акции във фирми, които се търгуват на фондовата борсата, те не се продават от ЧСИ, а от определени в ГПК банки. Това са т.нар. виртуални акции, които не подлежат на продан от страна на ЧСИ-та.

Все по-често срещани са обаче търгове, на които на тезгяха се вадят дружествени дялове. По сметки на съдебните изпълнители у нас заради дългове годишно се продават дяловете на до десетина фирми.

 

Подробности четете в хартиеното издание на „Монитор“

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.