Снимки: Linköping Universit

Текстилни мускули помагат на хора с увреждания

Агенция Монитор - петък, 27-01-2017 - 13:04

Има хора, които се нуждаят от малко помощ, за да движат крайниците си, но те не винаги се нуждаят от цялостен екзоскелет. А какво, ако дрехите биха могли да предоставят тази помощ. Това може да е възможно съвсем скоро, благодарение на „текстилни мускули”.

Проучване, проведено от учени в шведските университети Линкьопинг и Борас, покрили масово произвеждани влакна от целулоза с гъвкав електроактивен полимер, известни като полипирол.

 Когато се приложи слабо напрежение към полимера, той увеличава обема си, което води до увеличаване на дължината на влакната, когато се прекрати подаването на напрежение, влакната се връщат към първоначалната си дължина. Чрез промяна на плетката на влакната е възможно да се настройва силата на материала, според нуждите.

„Впечатляващи постижения са постигнати при развитието на екзоскелетите, които дават възможност на хората с увреждания, да ходят отново”, казва д-р Едуин Джагър от университета Линкьопинг. „Но съществуващата технология изглежда като скован роботизиран костюм. Нашата мечта да създадем екзоскелети, които са подобни на части от облеклото, като „работни чорапогащи”, които може да се носят под дрехите.”

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.