Шефът на АПИ инл. Лазар Лазаров и регионалният министър Лиляна Павлова представиха новите по-скъпи винетки за 2016 г.
СНИМКА БОЙКО КИЧУКОВ

Винетките поскъпват всяка година

Васил Нанчев - понеделник, 14-12-2015 - 15:51

Министър Павлова: Реалната цена е около 150 лв.

ВАСИЛ НАНЧЕВ

Цените на винетките за леките трябва да се актуализират всяка година, докато достигнат реалната цена от около 150 лв. Това зави при представянето стикерите на стикерите за 2016 г. строителният министър Лиляна Павлова.

Според нея за текуща поддръжка на пътищата са необходими около 720 млн. лв., а в последните години се събираха по около 200 млн. лв. „С новите цени на винетките от догодина приходите ще достигат 320 милиона, но и това не е достатъчно”, добави тя.

„Стикерите за 2016 г. имат допълнителни защити”, обясни шефът на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров. „Едната е, че те имат във фона си стилизирани образи на известни български исторически паметници. Отделно цифрите се виждат от различни ъгъл по различен начин”, добави той.

Срещу фалшификация е променено графичното оформление на винетките. На стикерите са вградени две холограми. Първата е зелена и на нея се вижда изпъкнала цифра „6“. Втората холограма е „сребърна“ и е от най-новото поколение компютърно генериран нанооптичен елемент. Тази холограма е с 3 нива - за визуален контрол, за контрол с преносими средства и за експертен контрол.

Изображенията за визуален контрол съдържат тримерен стъклен барелеф. Например при седмичните винетки за леки автомобили това е символ „К3С“, който изглежда обемно, все едно е изработен от стъкло, както и динамично изображение на тримерен обект, т. нар. моушън ефект. При него се вижда обемно движещо се изображение на цифрата 6.

За отделните видове винетки втората холограма е различна и съдържа допълнителни защити за експертна оценка. Всички стикери имат двойна номерация. На серийния номер на винетката съответства случаен номер. Комбинацията от двата номера също е вид защита.