Зърнопроизводители с нова декларация против добива на газ в Добруджа

Ива Димитрова - сряда, 10-01-2018 - 15:21

От „Асоциацията на българските зърнопроизводители 2006“ (АБЗ) разпространиха декларация срещу намеренята за проучванията за наличие на газ в Житницата на България, в която се казва: „Ние, членовете на „Асоциация на българските зърнопроизводители 2006“, декларираме своята последователна решителност и непоколебимост за ефективни протестни действия до отмяна на инвестиционните намерения за проучване и добив на газ върху земеделска земя в Добруджа и България. Оставаме в протестна готовност след проведената среща и разговори с министрите на енергетиката Теменужка Петкова, на околната среда и водите Нено Димов, на земеделието, горите и храните Румен Порожанов. Уведомяваме всички заинтересовани страни, че сме готови да блокираме гранични контролно-пропускателни пунктове и след това да протестираме с хора и машини в гр.София.”.

Асоциацията на българските зърнопроизводители – Генерал Тошево, е учредена през 2000 година, във връзка с подпомагане на стопаните в Добруджа. Тогава към нея се присъединили и зърнопроизводители от страната. Тя е член и учредител през 2006 година на Националната асоциация на зърнопроизводителите, която бе създадена от девет регионални структури, които днес представляват в бранша най-силната професионална организация.Членовете на АБЗ обработват над 533 хиляди декара земя.

В началото на този месец министър-председателят Бойко Борисов и кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров обсъдиха резултатите от провелия се на 17 декември референдум в общината, по въпроса за добив на природен газ. Премиерът разпореди на министрите на околната среда и водите Нено Димов, на енергетиката Теменужка Петкова и на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в спешен порядък да намерят решение на въпроса.

Кметът Валентин Димитров представи пред министрите в ретроспективен план реалната ситуация около инвестиционното намерение на „Русгеоком БГ“ ЕАД. Председателят на Инициативния комитет против добива на газ Атанас Атанасов и представителите на зърнопроизводителите запознаха обстойно министрите с несъответствията на доклада за ОВОС на кандидат – инвеститора и изразиха своето безпокойство за еко системите и високо продуктивното земеделие на Добруджа при евентуално добиване на газ.

От своя страна министър Петкова заяви, че Министерството на енергетиката няма да предприеме никакви действия по издаване на разрешителни за добивни дейности, преди окончателно решение по Оценка на въздействие върху околната среда от РИОСВ – Варна.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.