Panasonic направи слънчеви панели за Prius

Агенция Монитор - вторник, 07-03-2017 - 13:09

Слънчевите панели интегрирани в покрива на автомобили обикновено са срещани при концепции и експерименти. Toyota е първия голяма автомобилен производител, който предлага тази опция за своя хибриден модел Prius през 2012 г. и сега Panasonic разработил фотоволтаичен покрив за най-новия Prius PHEV и увеличи мощността от 50 W на 180 W.

Наречения HIT Фотоволтаичен модул за Автомобил (HIT Photovoltaic Module for Automobile), генериращ 180W е първият проектиран с възможност да презарежда задвижващата литиево-йонна батерия, както и стандартните 12V оловно-киселини аумолатори. Соларните покриви на Panasonic са проектирани да издържат в гореща среда, която обикновено води до спад в отдаваната мощност.

 Предишният слънчев покрив на Prius генерира само номинален ток, който бе достатъчен едва за захранване на вентилационните, когато автомобила е паркиран, както и за допълнителен източник за зареждане на 12-V акумолатор. За новия 180 W покрив, Toyota казва, че ще увеличи ефективността на автомобила с до 10 на сто, добавяйки до 3.5 км към обсега на ден, в идеални условия.

Соларните клетки са поставени върху извитото стъкло на покрива и ламинирани със смола определя. За сега, това армирано стъкло не е преминало тестове при преобръщане в САЩ, така че опцията за соларен покрив е наличен само за Prius в Япония и Европа.

Клиентите ще трябва да преценят дали покрива си струва. Въпреки малката дневна добавка към обсега, цената на соларния покрив е 1500 £ (US $ 1,840) за потребителите във Великобритания. Инсталирането му също изисква премахването на няколко системи.

Panasonic се превърна в основен лидер на пазара на батерии, партнирайки си с Tesla във фабриката Gigafactory, която скоро ще започне производството на рекорден брой литиево-йонни батерии за автомобили. Елон Мъск заяви, че предстоящия Tesla Model 3 вероятно ще има опция за соларен покрив.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.