Джобно устройство за ултразвукова диагностика

Агенция Монитор - понеделник, 30-10-2017 - 14:24

Вече има мобилни приложения, които позволяват смартфона да се използва за всичко, от откриването на рак по кожата до мозъчни сътресения. Голямата мощ на тези малки джобни компютри позволява на инженерите да разработват всякакви преносими технологични устройства, които досега бяха скъпи и големи. Най-новото технологично устройство се нарича Butterfly iQ, това е малко устройство за ултразвуково изобразяване, което може да показва ясни черно-бели снимки на iPhone.


Технологията за ултразвуково изобразяване се е развила много през последните десетилетия, а машините от най-висок клас, предлагащи изображения с впечатляващо висока разделителна способност може да достигнат цена над $ 100.000. Дори и втора ръка, една базова система струва от $ 10.000 до $ 20.000. Philips е един от лидерите при медицинските ултразвукови устройства и наскоро пусна в продажба малък преносим скенер на цена около $ 6.000.


Butterfly iQ ще разтърси пазара, като цената на устройството ще е под $ 2.000. Тази изключително ниска цена прави технологията достъпна за повече лекар, като добавя ново инструмент за диагностициране, който може да бъде носен в джоба.

Устройството е одобрено от Администрацията по Храни и Лекарства на САЩ (FDA) за 13 различни клинични приложения, обхващащи цялото тяло, от стомашни и гинекологични до сърдечни или урологични прегледи.

За момента е достъпно само за лекари и лицензирани специалисти по здравни грижи.
Съдовият хирург Джон Мартин, изпробвал Butterfly iQ по-рано тази година и неочаквано открил рак на собственото си гърло. Мартин казва, че Butterfly iQ може драстично да ускори диагностицирането, което отнема седмици или месеци.
Необходими са и допълнителния изследвания, за да може ракът да бъде правилно диагностициран.

Ниската цена и малките размери на Butterfly iQ правят употребата му достъпната от малки клиники и отделни лекари.

Тагове:  KButterfly-iQ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.