Снимки: Zipline

Най-бързата услуга за доставка с дрон

Агенция Монитор - четвъртък, 05-04-2018 - 13:07

Фирмата за роботика от Силициевата долина, Zipline стана известна, когато обяви, че е стартира първата национална услуга за доставки с дрон, в света, за транспортиране на кръв до медицинските клиники в Руанда. Сега компанията подобрява тази система, което включва модернизация с „най-бързия дрон за доставки в света”.

В момента, услугата стартирала през 2016 г., работи като лекари от отдалечените села изпращат поръчка, като текстово съобщение, при спешна необходимост от кръв или кръвни продукти, като плазма. Поръчката се получава в център за дистрибуция, където необходимата кръв или плазма се поставена в един от 15-те автономни безпилотни дрона с фиксирани криле, наричани Zip. Този Zip след това излита до мястото, където е лекаря и  освобождава товара си, който с парашут достига земята. След доставка, дрона се връща в центъра за дистрибуция.

Новата версия на услугата ще разполага с подобрена система за логистика, която ще намали драстично времето от приемане на поръчката до излитането на дрона, което от 10 минути ще бъде  само една минута. Според Zipline това ще позволи да се увеличи броя на полетите за ден от 50 на 500, които могат да бъдат направени от всеки дистрибуционен център.
Дроновете ще бъдат и по-бързи. Новият самолет има максимална скорост от 128 км / ч и крейсерска скорост от 101 км / ч, което е с 21 км / ч по-бързо от настоящия модел. Освен това новия Zip има по-голям обхват от 160 км и може да превозва до 1.75 кг товар.

Освен в Африка, новата услуга е предназначена за употреба и в други държави, включително САЩ. Zipline работи с щатските правителства и Федералната Авиационна Администрация (FAA) и се надява, че до края на годината ще извършва доставки с дронове в САЩ.

Тагове:  KZiplineZip

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.