Тодор Алексиев (вляво) започна много агресивно срещу италианците, на силният му дух не успя да обърна мача.
След 1:3 срещу Италия в мача за бронза в „Арена Армеец”

Нашите без медал от Евро 2015

Агенция Монитор - неделя, 18-10-2015 - 19:49

Биха се мъжки, но останаха четвърти

Мъжкият ни национален отбор по волейбол остана без медал от европейското първенство в България и Италия. В препълнената докрай зала „Арена Армеец” в София волейболистите ни загубиха с 1:3 (-20,-14, 23,-20) от тима на Италия мача за бронзовите отличия за 1 час и 40 минути. В този двубой

 

българите се бориха за всяка точка,

 

както през целия шампионат, но силите явно бяха неравностойни. Единствената надежда за успех дояде в третия гейм, в който нашите поведоха за първи път при 13:12 и спечелиха с 25:23. До обрат обаче не се стигна, „адзурите” надделяха с повече самочувствие и техника в последната част и заслужено взеха своите бронзови медали. Подобен сценарий се разви и в мача за бронза на олимпиадата в Лондон през 2012 г. Публиката обаче изпрати своите любимци като герои.

Пламен Константинов даде шанс на резервите при опита да обърне резултата. Така сменилият Владо Николов стана най-резултатен с 15 точки (3 аса), с 10 завърши Виктор Йосифов (2 блока), 7 (4 блока, 2 аса) има Виктор Йосифов, 9 (1 блок, 1 ас) – Тодор Алексиев, 7 – Теодор Тодоров (4 блока, 2 аса). За Италия с 28 т. (1 ас, 4 блока) отличникът е Иван Зайцев, а Османи Хуанторена добави 17 (1 1 ас, 2 блока.

Статистиката от мача показа 56:34 точки за италианците, 11:12 от блок, 6:6 аса и 25:31 от грешки на съперника.

„Мисля, че отборът игра на границата на възможностите си, дори на момента ги надскочи, коментира селекционерът ни Пламен Константинов след тази загуба. - Единственото за което съжалявам в този шампионат и за изпуснатия шанс да се класираме за финал в мача с Франция, но там не издържахме в третия гейм.”

Именно полуфинала с Франция, загубен с 2:3 (18, 22,-24,-21,-12), сломи отбора ни и той не успя да се възстанови, както намекна и Константинов. Ако загубата от най-успешния отбор в света беше с 0:3, вероятно за двубоя с Италия играчите ни щяха да са по-бодри. Но появилата се надежда да се прескочи фаталната четвърта позиция и да се играе за злато, което не се е случвало на европейско от 1951 г. в Париж, сякаш изчерпа докрай психическите им и физически сили. Капитанът Владо Николов се опита да поеме вината, като заяви, че е сгрешил при две решаващи точки в тайбрека. „Нашият спорт е колективен, разбирам Владо и желанието му да поеме отговорност, но тя е на колектива,

 

не може да има индивидуални измерения.

 

На това първенство съм доволен от това, че момчетата играха докрай във всеки момент, ни отписаха нито един гейм и това е тяхното израстване. Този отбор обаче е на настоящето, за бъдеще трябва да се гради нов. Някои от играчите могат най-много да изкарат олимпийския цикъл за Рио, ако стигнем дотам. Това са реалностите – това са играчите, играхме с най-доброто и всички дадоха най-доброто от себе си.”