БСП иска анкетна комисия за акцизната система на митниците

Тихомира Михайлова - сряда, 07-02-2018 - 12:17

БСП поиска да се създаде временна анкетна комисия, която да провери създаването и сигурността на акцизната система БАЦИС в Агенция „Митници”. Социалистът и зам-шеф на ПГ на БСП Драгомир Стойнов обясни, че трябва да се изяснят няколко въпроса – от това кой е създал заданието за изграждане на системата, през това дали ДАНС е разпоредила проверка на изпълнителя заради пробив  в нея и ДАНС разследвал ли е дали изпълнителят е свързан с лица, които да се възползват от условията за пробив в БАЦИС.

 Точно преди вота на недоверие срещу кабинета, от БСП разгласиха доклад на службите за 2016-та относно системата и за евентуален пробив в нея. ГЕРБ и кабинетът обаче отрекоха да има проблеми, като уточниха, че всички слабости са били отстранени много отдавна.Само преди ден пък всички служби – митници, МВР, прокуратура, отчетоха най-ниското ниво на контрабанда на цигари, което достига една 6 на сто.

 Сега обаче БСП отново атакува властта, като твърди, че ГЕРБ лъже за резултатите от борбата с контрабандата и се позоват на последния доклад на митниците.

Според Румен Гечев от БСП има намаление в тенденцията с облагане на акциз на цигарите. За 2016 г. те са били 21 млрд. и 900 млн., а през 2017 г. те са били над 13, 7 млрд. къса. „На практика през 2017 г. в контрабандата са заложени два-три тира с цигари. И като сравним данните през 2016 година, има намаление. Тогава са били 44 млн”., каза Гечев. 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.