Законът въвежда принципа „замърсителят плаща“.
МОНИТОР
ОТ 2019 ГОДИНА

Общините ще определят такса смет по нови правила

МАГДАЛЕНА КОВАЧЕВА - сряда, 13-09-2017 - 15:29

Общините ще определят такса смет по нови правила от 2019 г. Това решиха днес депутатите след бурни дебати в парламента. Те приеха промените в Закона за местните данъци и такси, предложени от кабинета, които въвеждат принципа „замърсителят плаща“ при определяне размера на таксата за битови отпадъци.

Според законопроекта общините ще могат да избират между три варианта за изчисляване на таксата - брой живеещи хора на адрес, вместимост на съдовете или на база генерирани отпадъци със специални „торбички“ - черни за битови отпадъци и бели за разделно сметосъбиране.
Така, както е внесен в парламента, проектът предвижда новите правила да действат от 2019 г. Миналата седмица обаче представители на общините призоваха за отсрочка от една година, т. е. промяната да влезе в сила през 2020 г.

От БСП гласуваха „въздържал се“, защото според социалистите новите промени ще доведат до повишаване на такса смет за гражданите.

„Чух, че кметът на Димитровград е изчислил, че в селцата таксата смет ще се вдигне 10 пъти“, коментира Дора Янкова от левицата. Тя припомни на управляващите, че са обещали да не вдигат налози и добави, че общините изобщо не са готови за промените.

Председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова обаче бе категорична, че местната власт трябва да бъде по-гъвкава. „Никой не задължава общинните да приемат само една основа за изчисляване на такса смет, тя може да бъде и комбинация. Необходима е сериозна подготовка на общините, в законопроекта е предвидена 1 година“, посочи Стоянова.

Тя уточни, че от 2010 г. до 2015 г. приходите от таксите за битови отпадъци във всички общини в страната са се увеличили от 468 млн. лева на 513 млн. лева. В същото време обаче отпадъците, които изхвърля всеки един от нас всяка година са намалели от 542 на 419 килограма. Така се оказва, че боклуците намаляват, а в същото време постъпленията от такси нарастват, което Стоянова определи като „бъг“.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.