Медици с протестна нота срещу насилието в болниците

Ели Крумова - сряда, 06-09-2017 - 13:38

Лекари и мед.сестри от най-голямата болница в Южна България – УМБАЛ „Св. Георги”, излязоха с протестна нота срещу насилието в здравните заведения. Повод за недоволството им бе последният случай, при който млад мъж наби мед.сестра от Детското спешно приемно отделение в болницата. Тогава неговият син на 1,5г. глътнал една лъжица прах за пране и родителите му го завели в спешното. Там преценили, че малкият вече е повърнал погълнатата отрова и отпратили семейството. Майката останала недоволна и завели детето в частна клиника, след което се върнали обратно в детското спешно. Момченцето било сложено на система, когато бащата подивял. Той на няколко пъти искал да влезе при сина си, но в този момент лекарите преглеждали момиченце, което също имало нужда от тяхната помощ. След като не бил допуснат в кабинета, младият татко хванал за гушата мед.сестрата, ударил я с ритник в слабините и с юмрук в лицето. „Категорично не толерираме агресията, особено срещу хора, които отдават времето и опита си, за да спасяват нашето бъдеще – децата. В настоящия случай става дума за неоправдана жестокост след оказано абсолютно адекватно лечение на малко дете под 2 години”, казват медиците от УМБАЛ „Св. Георги” в протестната си нота. Те посочват, че всеки месец близо 2000 деца получават медицинска помощ в Детското спешно отделение. Средно по 350 души минават през всички спешни звена на лечебното заведение на ден. По данни на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи над 10 хил. сестри и акушерки са напуснали страната, а около 15 хил. са сменили професията си заради ниско заплащане, неуважение към личността и професията им и други съвсем немаловажни причини.

„За работещите в Детското спешно отделение на УМБАЛ „Свети Георги“ не дежурството, на което са имали малко пациенти, е спокойно, а това, в което не са имали конфликти с придружителите на малките пациенти. Екипът на отделението дотолкова е свикнал с ежедневните обиди от страна родители и придружители, че приема за опасна единствено ситуация с физически агресивно поведение. Защо тези хора трябва да се примиряват с подобно неуважително отношение и със задължителните уточнения „малко им е, трябва повече да ги бият“?!”, пише още в протестната нота.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.