256 кантара са проверени в цялата страна.
МОНИТОР
ТЪРГОВЦИ ГЛОБЕНИ С 5400 ЛЕВА ЗА НЕИЗПРАВНИ ВЕЗНИ

Проверяват кантарите за риба преди Никулден

Агенция Монитор - сряда, 06-12-2017 - 13:06

Кантарите за риба в 211 магазина вече са проверени от инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), преди големия християнски празник Никулден, съобщиха от ведомството.

Проверките са обхванали борси и пазари, специализирани магазини, щандове за продажба в супермаркети или изнесени пред магазините, както и временно разкрити обекти за продажба на риба в цялата страна. Общо са проверени 256 везни, като основно е следено дали уредите са технически изправни, дали се използват по предназначение, както и дали имат нужните знаци и маркировки.

Инспекторите на агенцията са констатирали 28 кантара, които не отговаряли на изискванията на Закона за измерванията. 25 от тях са били без валидни знаци от извършена проверка на средствата за измерване в употреба, което не гарантира, че те измерват в границите на нормираната максимално допустима грешка. При другите три е установено, че не са разрешени за търговска дейност. Несъответстващите везни са спрени от употреба.

За установените нарушения ДАМТН е предприела мерки за съставянето и връчването на актове за установяване на административни нарушения на неизрядните търговците на обща стойност от около 5400 лв., допълниха от държавната агенция.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.