Снимки - Монитор
За десетилетието

2017-а с най-много сделки за офиси в страната

Агенция Монитор - четвъртък, 08-03-2018 - 18:20

Високият клас имоти се наемат за 15 евро на квадрат

Изминалата 2017 г. се характеризира с най-големия обем сключени сделки на пазара на офиси в страната за последното десетилетие. Той достига малко над 200 000 кв. м, като отбелязва ръст от 55%, спрямо предходната година.

Само за второто полугодие на миналата година брутният обем на сключените сделки възлиза на 107 600 кв.м., като нетно наетите площи са 93 500 кв. м.

Свободните офиси в София са едва 9%

през второто полугодие на миналата година. Това обуславя интереса към площи на етап „в строеж“, които към началото на 2018 г. Са 383 000 кв.м.

Най-мащабните сделки на пазара са на Vmware, които заемат 22 290 кв.м. в мултифункционалния комплекс Garitage Park, на Teva във FPI Business Hub и на SiteGround в Real Site. И трите транзакции са за площи в строеж, по информация от последния доклад на Colliers за развитието на пазара на офиси през второто полугодие на 2017 г.

Общо пазарът на офиси клас А, Б и Ц в София достига обем от 2 млн. кв. м, като е отчетен 4% ръст в предлагането за периода. Най-активни от страна на търсенето са компаниите от секторите „Информационни технологии“ (71%), „Професионални услуги“ (15%) и „Медицина и фармация“ (10%). Продължава трендът от 2016 г. на преместване и обединяване в една офис сграда, характерен за компании от аутсорсинг сектора. Той запазва най-голям дял от общо реализираните транзакции през втората половина на 2017 г. - 53%.

Най-динамично развиващите се офис зони

са около 7-11 км на бул. „Цариградско шосе“ и кв. „Хладилника“. В тях е концентриран 17% от общия обем площи в сектора, 65% от сградите в строеж, както и 39% от сключените сделки са с имоти, намиращи се в някоя от тези три зони. Повече от половината затворени транзакции с офиси са в периферията на столицата. В центъра се наблюдава значителен ръст в предлагането - 16% за второто шестмесечие на 2017 г. или 39 500 кв.м. - основно в резултат на завършването на Telus Tower.

През разглеждания период се регистрира слабо повишение на наемните нива на офис площи. Средно за клас А офиси в центъра на столицата те са 15 евро на кв. м, а в широкия център и в периферията са 13 евро на кв. м.

По данни на Colliers през 2018 г. са

планирани да влязат в експлоатация 158 000 кв. м

офис площи, като половината от тях вече са наети. Недостигът в предлагането на завършени клас А офис площи в краткосрочен план ще продължи, което ще привлече вниманието на все повече компании към сгради клас Б с добри локации и характеристики. Аутсорсинг секторът ще продължи да дефинира търсенето на офис пазара не само в столицата, но и в Пловдив, Варна и Бургас.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.