Няма заглавие
Монитор Архив

Jaguar смая света със спортен кросоувър

Денислав Стоянов - вторник, 15-09-2015 - 16:31

Изцяло новият F-PACE дебютира с лупинг на автосалона във Франкфурт

Изцяло новият Jaguar F-PACE беше показан пред света с грандиозно изпълнение, оспорващо законите на гравитацията. Премиерата на първия спортен кросоувър на Jaguar, се състоя в навечерието на автомобилния салон във Франкфурт. Новият F-PACE показа динамичните си характеристики, като изпълни най-големия 360-градусов лупинг в света и в чест на 80-та годишнина на Jaguar озари небето над града с драматичния си силует, вдъхновен от концептуалния модел C-X17.

Новият F-PACE е мощен кросоувър, проектиран и конструиран да осигурява пъргавината, реакциите и финеса, характерни за всички автомобили Jaguar, заедно с ненадмината динамика и ежедневна практичност. Изцяло новият F-PACE е разработен с олекотената алуминиева архитектура на Jaguar, създадена като модулна структура, така че колелата да се поставят точно там, където е необходимо, за да осигурят пропорциите, динамиката и практичността, характеризиращи мощния кросоувър. Новият F-PACE изпълнява обещанията на революционния прототип C-X17 и комбинира изчистени линии, повърхност и пропорции с характеристики, вдъхновени от F-TYPE като мощна задна част, въздухозаборници на калниците и отличителна графика на задните светлини. Междуосието и следата са различни от всички други автомобили Jaguar. С дължина от 4731 мм и междуосие от 2874 мм изцяло новият F-PACE предлага финия профил и късия преден надвес, характерни за дизайна на Jaguar, както и изключително просторен интериор. „Оставайки абсолютно верен на принципите ни за дизайна, изцяло новият F-PACE е мигновено разпознаваем като Jaguar. Той предлага цялото интериорно пространство, което можете да очаквате - и повече, но поради дисциплинирания ни подход към повърхностите, пропорциите и стилистиката на линиите, според мен сме проектирали най-балансирания и привлекателен автомобил в класа. Jaguar F-PACE е съвършеният практичен спортен автомобил”, споделя с гордост Йън Калъм, директор по дизайна на Jaguar.

Дръзката предна решетка и атлетичният преден капак загатват за потенциала на
компресорния двигател V6 с мощност 380 к.с.

Елементи като елегантните LED предни фарове, кованите 22-инчови джанти и късия преден надвес пренасят визията за дизайна на концептуалния автомобил C-X17 в производството. В новия F-PACE могат да се настанят комфортно петима възрастни с просторно място за главата и коленете, а багажникът има впечатляващ обем от 650 л.

За задвижването на новия Jaguar F-PACE са подготвени динамични и ефективни силови агрегати, като базовият е 2,0-литров дизелов двигател с мощност 180 к.с. с 6-степенна механична скоростна кутия. Като опция се предлага и 8-степенна автоматична трансмисия. Големият дизелов двигател е 3,0-литров със запас от 340 к.с., който се комбинира само с автоматична трансмисия и двойно задвижване AWD. По-малкият бензинов мотор е 2,0-литров с мощност 240 к.с., а големият е 3,0-литров се предлага в два варианта – с мощност 340 к.с. и 380 к.с. с AWD и 8-степенна автоматична кутия. Моделът със задно задвижване с дизелов двигател с мощност 180 к.с. и механична трансмисия тежи едва 1665 кг и отделя емисии на СО2 от само 129 г/км. С бензиновия двигател 3.0 V6 с механичен компресор и мощност 380 к.с. под изваяния алуминиев преден капак, новият F-PACE ускорява от 0 до 100 км само за 5,1 секунди и достига електронно ограничената максимална скорост от 250 км/ч. За най-ентусиазираните водачи е предназначена системата за индивидуални настройки на динамиката, която позволява да се регулират подаването на газта, реакциите на автоматична трансмисия, управлението на волана и адаптивното окачване, ако автомобилът е оборудван с такова.

При новия F-PACE системата за задвижване на всички колела AWD е усъвършенствана и има най-голям капацитет на въртящия момент. Тя е оборудвана с динамична функция, която запазва пъргавината на задвижването на задните колела и характера на управлението, но може безпроблемно да подава въртящ момент към предните колела, за да използва динамичните предимства на допълнителното сцепление върху всякакви повърхности и при всякакви метеорологични условия. При трудни пътни ситуации, системата разпознава вида на настилка и оптимизира поведението на силовия агрегат и системата за динамичен контрол на стабилността. Системата е подобрена с трети режим, предназначен за дълбок сняг и чакъл. Премиум системата InControl Touch Pro е базирана на 10,2-инчов сензорен екран с мощен 4-ядрен процесор и твърдотелен диск и работи с ултрабърза връзка. Благодарение на него потребителският интерфейс е много инстинктивен и изключително бърз с отчетлива и невероятно бързо реагираща графика. Ключова информация като скорост на автомобила и ограничения на скоростта може да се прожектира директно на нивото на очите на водача от лазерния Head-up дисплей. Благодарение на лазерната технология изображенията остават ясни дори и при ярка слънчева светлина. В новия F-PACE своят световен дебют прави системата Activity Key на Jaguar. Тази първа в сегмента технология е в подкрепа на активния начин на живот и представлява водоустойчива и удароустойчива гривна с вграден предавател, която позволява ключовете да са заключени на сигурно място вътре в автомобила, което е безценно, ако ще ходите да карате например сърф или каяк. Заключването на изцяло новия F-PACE с Activity Key ще деактивира всички ключове, оставени вътре в колата. Изцяло новият F-PACE се произвежда в завода на Jaguar в Солихъл, Великобритания.