360 русначета блокирани в лагер край Обзор

Елена Анастасова - четвъртък, 27-07-2017 - 15:54

Туроператорът фалира, няма кой да плати билетите им

360 деца от Русия стоят блокирани в лагера Чавдар край Обзор и не могат да се приберат, твърди руската преса. Според информация, разпространена от Руския съюз на туристическата индустрия, туроператорът им е фалирал преди дни и не е платил за обратните полети.  Детските групи са дошли на почивка в българския курорт чрез "Аелита травел". След обявения фалит обаче, връщането на хлапетата в родината им е невъзможно, защото от  "Аелита травел" не са платили дълговете си към авиопревозвача.  Властите в Русия търсят начин да приберат децата. Преди два дни 140 от лагерниците са се завърнали с полет на Bul Air от Бургас до Санкт Петербург за сметка на компания ВТА, твърдят от Руския съюз на туристическата индустрия. Но в лагера в Обзор остават още 360 хлапета.

Пред "Монитор“, кметът на Обзор Христо Янев заяви, че проблемът вече е решен. "Повечето деца вече отлетяха, очаква се днес и в следващите два дни да си заминат и останалите деца. Няма бедстващи в лагера, българските власти оказват пълно съдействие за преодоляване на кризата", заяви градоначалника.

Това не е първият проблем в "Чавдар". Преди две седмици, настанените близо 900 русначета останаха без храна и елементарно обслужване. До кризата се стигна след като собственикът на българската фирма "Ленд логистик" ЕООД, отговаряща за почивката на децата, внезапно починал. След кончината му се оказало, че сметките на дружеството са празни и компанията не може да купи дори и хляб. За да спасят децата от глад, общинските съветници в Несебър са свикали на 18-ти юли извънредна сесия и са отпуснали 80 000 лв. от резервите в общинския бюджет. Средствата незабавно са били насочени за закупуване на храна и издръжка на лагера. За да се предотвратят тежките и дълги бюрократични процедури, по случая е било допуснато предварително изпълнение. Преди отпускането на сумата, критичната ситуация спасили местни бизнесмени и търговци, които дарили хранителни продукти и перилни препарати, за да могат русначетата спокойно да летуват, без да усещат никакъв недостиг. 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.