Снимки: Adidas

Adidas с нова технология за 3D печат на обувки

Агенция Монитор - събота, 08-04-2017 - 12:07

Някои от най-големите компании в обувната промишленост, като Nike, New Balance и Under Armor, проучват потенциала на 3D печата за производство на своите най-нови модели. Но Adidas е компанията, която вече познава възможностите на тази технология и представи първите обувки за масово производство създадени с помощта на новия производствен метод.

Опитите на Adidas с 3D печата датират от 2015, когато компанията разкри Futurecraft 3D, концептуални маратонки за бягане с 3D принтирани стелки. Целта на компанията е един ден клиентите да имат възможност когато влязат в магазина да преминат през бягаща пътека и след това да излязат с индивидуално изработени обувки за бягане.


През декември миналата година, Adidas представи маратонките 3D Runner, с 3D отпечатани компоненти за по-голяма еластичност, които компанията продължава да произвежда в ограничени количества. Но най-новата крачка в областта със сигурност е и най-голямата за Adidas, наречените Futurecraft 4D са 3D отпечатани маратонки, от който компанията планира да произведе повече от 100,000 чифта до края на 2018.

Adidas, вече дори, не нарича това 3D-печат. Подметките на маратонките са създадени със светлина и кислород чрез процес, наречен Digital Light Synthesis (DLS), име дадено на върховата технология за 3D печат от фирмата Carbon, която го е създала.

Carbon казва за своя метод, че е от 25 до 100 пъти по-бърз, като преодолява и ограниченията на традиционния 3D печат, който има несъвместими механични свойства, поради метода на печат слой по слой. Процесът DLS използва UV светлина прожектирана през прозорец пропускащ кислород бърху течност, в отговор UV чувствителната смола се втвърдява в желаната форма. Според Carbon, това води до по-съвместими и механично предсказуеми части.

 

Futurecraft 4D е първия опит на Adidas в DLS производството и е използвал своя архив от данни за тичане за създаването на подметките на обувките. Масовите индивидуални маратонки са все още далеч, но Adidas казва, че DLS дава възможност за направата на специални обувки за индивидуални спортисти с твърдост и стабилност, които да отговарят на различните нужди. И може би по-важното е, че дава възможност да се създават такива обувки в големи количества.

5000 чифта Futurecraft 4D ще бъдат достъпни през есен / зима 2017, като повече от 100.000 чифта ще са в магазините до края на следващата година. Няма информация за цената, но модела 3D Runner са с цена от $ 333.

 
Тагове:  KAdidasFuturecraft-4D

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.