СНИМКА МОНИТОР
ЗА 2017 И 2018 Г.

ЕК остави без промяна прогнозата си за растежа на България

Агенция Монитор - четвъртък, 11-05-2017 - 12:59

Европейската комисия остави без промяна прогнозите си за растежа на българската икономика за тази и следващата година спрямо февруари. Това става ясно от публикуваните днес пролетни прогнози на ЕК. Брутният вътрешен продукт (БВП) на България се очаква да нарасне с 2,9% тази година и леко да забави темпа на покачване до 2,8% за 2018 г., отбелязва институцията.

Според Еврокомисията вътрешното търсене продължава да бъде основният двигател на растежа през разглеждания период. Очаква се инфлацията да стане положителна тази година, а безработицата да продължи да спада. ЕК отбелязва, че е постигнат балансиран бюджет през 2016 г. благодарение на по-високите данъчни приходи и намалените държавни инвестиции, като за 2017 г. институцията прогнозира дефицит от 0,4% от БВП за тази година.

Рисковете за перспективите за растеж до голяма степен са балансирани, отбелязва ЕК в пролетната си прогноза за България, публикувана на сайта на институцията. Като вътрешна опасност се отчита значително по-бавното от очакваното реализиране на фондовете от ЕС, което може да подкопае инвестициите и растежа. Като Външни се посочват по-слабото търсене от основните търговски партньори на страната, особено в Европа и поскъпването на петрола.

По-силното от очакваното потребителско доверие и по-бързият напредък на реформите биха могли да повишат равнището на реален растеж, смятат от ЕК.

След отрицателната годишна инфлация миналата година, ЕК прогнозира равнището на инфлацията да се повиши тази година до 1,3% благодарение на силното вътрешно търсене, по-високите административни цени за комунални услуги и енергийни цени. За догодина прогнозата е за инфлация от 1,5 на сто.

Според Еврокомисията постепенното повишаване на заетостта, наред с очакваната стагнация на трудовата сила, вероятно ще доведат до намаляване на безработицата до 7% през 2017 година и 6,4% догодина.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.