Монитор
В ДОБРУДЖА

Очакват поскъпване на хлебната пшеница

Агенция Монитор - вторник, 02-01-2018 - 14:52

Добруджанският съюз на зърнопроизводителите очаква цената на хлебното зърно в региона в близките месеци да се вдигне с 10 на сто - до 330 лева за тон. Прогнозата е на председателя на браншовата организация Костадин Костадинов, цитиран от БТА

Според него пазарът сега е замрял, фуражната пшеница вече е изнесена, зърнопроизводителите съхраняват почти само хлебно жито в търсене на по-висока цена. С всеки месец разходите за обгазяване на зърното и поддържане на складовете растат, а цената от 290-300 лева за тон пшеница в началото на януари е с 5-6 на сто по-ниска от миналата зима, каза Костадинов.

Пшеничните посеви в Добричко, които ще дадат новата реколта, са в много добро състояние, добави председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Поради сравнително високите температури от 10-15 градуса над нулата на места вегетацията на младата пшеница се възобновява. Посевите през януари трябва да "спят" и затова в топлото време започват да изпитват глад за минерали. След 5 февруари започва подхранването на масивите, поясни Костадинов.

Зърнопроизводителите се надяват заедно с очакваното застудяване да падне и дебел сняг, за да се натрупат запаси от влага. В Добричка област, която произвежда най-много пшеница в страната, през тази стопанска година масивите с културата достигат 1 202 000 декара.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.